img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-5-2023 17:25

Open dag bijenstand bij Bezoekerscentrum Leudal

Haelen - 22 mei 2023 - Op zondag 4 juni openen de imkers van Roer- en Leudal hun deuren weer voor belangstellenden bij Bezoekerscentrum Leudal. Mei is de voor de bijen en de imkers de drukste maand. Omdat er veel voedsel, honing en stuifmeel is, groeien de volken explosief. Hierdoor raken de bijenkasten te vol. Dit is vaak het begin van het zwermen van bijen, waarbij de koningin met ongeveer de helft van de aanwezige bijen de bijenkast verlaat en op zoek gaat naar een andere plek, vaak in een boom.  

img

Voor de imker is het zaak om dit natuurlijke zwermen te voorkomen. Men raakt dan namelijk een volk kwijt. Om deze reden helpt de imker het te grote volk bij het vinden van en nieuw onderkomen, hij plaatst een gedeelte van het te grote bijenvolk in een lege kast.

Omdat er in mei veel bloeiende planten en bomen zijn wordt er door de bijen veel honing verzameld en opgeslagen in de honingkamer. Zijn de ramen vol met honing dan worden er weer lege ramen in gehangen. De volle honingramen kunnen dan geoogst worden, dit is het zgn. honing slingeren.

Er is een imker aanwezig die graag al uw vragen zal beantwoorden.

Praktische informatie

wanneer - zondag 4 juni 2023 van 12.00 tot 16.00 uur 

waar - bijenstand in de tuin bij het Bezoekerscentrum Leudal (BCL), Roggelseweg 58, Haelen

toegang - gratis

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
220523/HvL 

 

Wellicht interessant