img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

2-4-2023 18:57

Pastoor Marcus Vankan van parochiecluster Tabor voor onbepaalde tijd met ziekteverlof

Heythuysen - 2 april 2023 - Op zondag 2 april heeft het kerkbestuur van parochiecluster Tabor de parochianen per brief geïnformeerd dat pastoor Marcus Vankan na overleg met zijn huisarts en met het bisdom Roermond heeft moeten besluiten om gezondheidsredenen een tijd rust te nemen. In de Goede Week en met Pasen zal hij nog een aantal vieringen verzorgen, maar na Pasen is hij voor onbepaalde tijd met ziekteverlof. Gedurende zijn herstelperiode zal hij zijn werkzaamheden volledig neerleggen.

img

Integrale tekst brief:

"Beste parochiaan federatie Tabor,

Hierbij willen wij u laten weten dat pastoor Marcus Vankan na overleg met zijn huisarts en met het bisdom Roermond heeft moeten besluiten om gezondheidsredenen een tijd rust te nemen.

In de Goede Week en met Pasen zal hij nog een aantal vieringen verzorgen, maar na Pasen is hij voor onbepaalde tijd met ziekteverlof. Gedurende zijn herstelperiode zal hij zijn werkzaamheden volledig neerleggen. Deze periode zal hij gebruiken om te herstellen, om rust en stabiliteit te vinden en zichzelf weer terug te vinden. Pastoor heeft aangegeven deze herstelperiode ook te gebruiken om na te denken over zijn toekomst en op welke manier hij hieraan invulling kan en wil geven en zich toekomstig dienstbaar kan gaan maken.

In overleg met het bisdom en met deken Miltenburg wordt naar een tijdelijke oplossing gezocht voor vervanging van pastoor Vankan door priesters uit de federaties Emmaüs en Kana om de vervanging in te vullen. Met het bisdom kijken we hoe we op de iets langere termijn verder kunnen gaan. We zijn emeritus-deken Willemssen zeer erkentelijk dat hij zijn diensten zoveel mogelijk wil blijven verlenen. Ook danken wij het bisdom en in bijzonder deken Miltenburg voor de hulp die wij hierbij ontvangen.

Ook wij als kerkbestuur zijn geschokt door de ernst van deze situatie en willen alle medewerking verlenen aan een volledig herstel van de pastoor. Het is zijn nadrukkelijke wens, dat de werkzaamheden zoals de voorbereiding voor de Eerste Heilige communie en de pastorale zorg binnen cluster, federatie Tabor door zullen gaan. Daarnaast komen er steeds meer ontwikkelingen op ons af die een adequate aansturing door een priester vereisen. Hij vindt het dan ook jammer dat hij dit in de afgelopen periode niet altijd goed heeft kunnen invullen, waardoor hij besloten heeft om deze stap te nemen.

Hoe moeilijk en ingrijpend deze veranderingen ook zijn, het volledig herstel van de pastoor staat hier voorop. Wij kennen pastoor Vankan als een bevlogen persoon die zich volledig wil geven voor zijn missie. We kijken dan ook met grote waardering terug hoe hij tot op heden vorm heeft weten te geven aan de samenwerking en ontwikkeling van het cluster tot de parochiefederatie Tabor. Dit juist in een tijd waarin de katholieke kerk het moeilijk heeft met de vormgeving van haar identiteit en een juiste invulling die daarbij hoort. Juist om deze ontwikkelingen niet af te remmen is een adequate leiding noodzakelijk. Pastoor Vankan heeft aangegeven dat hij daar zelf op dit moment de energie niet voor op kan brengen, maar ook vooral deze ontwikkelingen niet wil afremmen. Wij kunnen alleen maar respect hebben voor deze beslissing.

Nu is pastoor Vankan gebaat bij rust. Wij verzoeken u nadrukkelijk om hem deze rust te gunnen en voor dringende zaken contact op te nemen met het parochiebureau Heythuysen, die daartoe continu telefonisch bereikbaar zal zijn. (0475-493680). Het kerkbestuur staat vervolgens voor u ter beschikking om u te helpen. Om verdere invulling aan zijn herstel te geven zal de pastoor elders naar vervangende woonruimte zoeken.

Gezondheid staat echter voorop. Dat dit niet alleen voor hem maar ook voor ons een onzekere toekomst met zich meebrengt zullen we daarbij moeten accepteren. Wij vertrouwen op hulp van bovenaf om dit de juiste vorm te geven.

We wensen Pastoor Vankan de tijd voor een goed herstel.

Kerkbestuur parochiefederatie Tabor"

Parochiecluster Tabor bestaat uit de parochies Heythuysen, Baexem, Grathem, Kelpen-Oler en Leveroy.

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl (Sint-Nicolaaskerk Heythuysen)
020423/HvL

Tags