img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-4-2023 14:00

Koninklijke Onderscheiding voor Jan Knoops uit Horn

Horn - 10 april 2023 - Op maandag 10 april - Tweede Paasdag - heeft burgemeester Désirée Schmalschläger van de gemeente Leudal een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Jan Knoops (83) uit Horn. De versierselen werden hem opgespeld tijdens het jaarlijks Koningsschieten in Schutterslokaal “aan de Heys” in Horn. Jan Knoops is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Jan Knoops was meer dan 40 jaar bestuurslid van Schutterij Sint Martinus Horn en vanaf 1964 keizer bij deze schutterij. Als keizer vervulde hij een representatieve functie, liep hij in optochten mee en haalde hij met zijn echtgenote (keizerin) vele prijzen bij schoonheidswedstrijden/ schuttersfeesten.

Vanaf 1967 tot heden is de hij buksmeester van Schutterij Sint Martinus Horn.

Als buksmeester is hij verantwoordelijk voor het schietmateriaal en de buksen. Dit omvat het maken van kogels en onderhoud van de buksen. Ook heeft hij in deze functie nieuwe schutters opgeleid in de kunst van het schieten met de traditionele Limburgse schuttersbuks. Vanuit zijn technische achtergrond gaf hij adviezen bij de aanschaf van nieuwe buksen.

Jan Knoops is opgenomen in de Edele Broederschap van de Rode leeuw en de heilige Sebastianus.

Ook heeft hij het zilveren ere-kruis van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden EGS mogen ontvangen. Tijdens de installatie van de nieuwe keizer in 1999 is decorandus benoemd tot erelid van de schutterij.

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
100423/HvL

 

Wellicht interessant