img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-5-2023 10:13

'De spannende oktobermaand 1944' in Sint-Stephanuskerk Heel

Heel - 4 mei 2023 - Heemkring Heel organiseert op zondagmiddag 7 mei een bijzondere bijeenkomst in de parochiekerk van Heel. Er worden o.a. verhalen verteld over de kerkrazzia en de evacuatie van oktober 1944 en er is mooie muziek van “Jeugdharmonie De Vriendenkrans”. Natuurlijk worden ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Toegang is gratis.

Leven tussen hoop en vrees

Tijdens de oktobermaand van 1944 was het was onrustig in het dorp, de bevrijding nabij, maar eerst waren er nog de Grote Kerkrazzia en de evacuatie. Tijdens de kerkrazzia’s werden in heel Limburg 3000 mannen door de Duitsers opgepakt. Ze moesten naar Duitsland om er gedwongen te werken. Ook in Heel werden mannen, na de mis, opgepakt.

Later die maand moesten de inwoners, op bevel van de Duitsers, evacueren naar buurgemeenten. Alleen de kloosters werden uitgezonderd, maar zij gingen een zware tijd tegemoet.

Tijdens de bijeenkomst in de kerk zijn er gedichten en er is muziek.

Maar het zijn de verhalen uit dagboeken en van ooggetuigen die de herinneringen laten herleven van een dorp dat leefde tussen hoop en vrees.

Praktische informatie

wanneer - zondag 7 mei 2023, aanvang 13.30 uur

waar - Sint-Stephanuskerk in Heel

toegang - gratis

meer informatie - zie www.heemkringheel.nl

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto's 1 en 2 DeltaLimburg.nl/foto 3 Heemkring Heel 
040523/HvL

Wellicht interessant