img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-5-2023 13:50

Moet ik mijn VPN altijd aan laten staan?

20 mei 2023 - VPN's zijn laatste jaren erg populair geworden als methode om internetveiligheid en privacy te waarborgen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en te navigeren. Nu het internet met de dag ondoorzichtiger wordt, vertrouwen mensen op VPN voor veiligheid en privacy. Hierdoor is het aantal VPN-aanbieders sterk toegenomen. Deze situatie heeft geleid tot veel gratis tests, waardoor gebruikers VPN gratis uitproberen om te zien of de dienst hen bevalt en of de kosten binnen hun budget vallen. 

 

img

Een dergelijk bedrijfsmodel heeft ook bijgedragen aan de voortdurende populariteit van de dienst. Veel mensen vragen zich echter af of ze hun VPN altijd aan moeten hebben staan of het gebruik ervan moeten bewaren voor specifieke omstandigheden.

Wat zijn de voor- en nadelen van het actief houden van je VPN en wanneer is het geschikt om dat te doen? 

De voordelen van het aanhouden van je VPN

Meer veiligheid is een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een VPN. Je internetverkeer wordt versleuteld wanneer je een VPN gebruikt, waardoor het voor hackers en andere kwaadwillenden veel moeilijker wordt om je gegevens te onderscheppen. Bij het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken, die vaak onveilig zijn en je kunnen blootstellen aan aanvallen, is dit bijzonder belangrijk.  

De mogelijkheid om geografische beperkingen te omzeilen en toegang te krijgen tot inhoud die in jouw land of regio beperkt is, is een ander voordeel van het gebruik van een VPN. Een VPN kan je bijvoorbeeld helpen als je ver reist en toegang wilt tot inhoud die alleen in jouw eigen land toegankelijk is. 

De negatieve effecten van het aan laten staan van je VPN

Hoewel het gebruik van een VPN veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Een mogelijk probleem is dat het gebruik van een VPN ervoor kan zorgen dat je internetsnelheid afneemt. Dit is te wijten aan het feit dat je internetverkeer via een tweede server moet lopen, wat voor extra vertraging kan zorgen.

De moeilijkheid om toegang te krijgen tot bepaalde websites of diensten is een ander potentieel probleem bij het gebruik van een VPN. In een poging om te voorkomen dat gebruikers regionale beperkingen omzeilen of toegang krijgen tot inhoud die alleen op specifieke locaties beschikbaar is, kunnen sommige websites VPN-verkeer blokkeren.

Situaties waarin je altijd je VPN aan moet hebben

Er zijn enkele omstandigheden waarin het heel belangrijk is om je VPN aan te houden, ondanks mogelijke nadelen. Het gebruik van open Wi-Fi-netwerken is daar een voorbeeld van. Aangezien deze netwerken vaak onversleuteld zijn, kan iedereen die ze gebruikt mogelijk je gegevens onderscheppen. Je kunt je privacy beschermen en je verkeer versleutelen door een VPN te gebruiken.

Wanneer je landen bezoekt met strenge internetcensuurvoorschriften, is een andere omstandigheid waarin je je VPN actief wilt houden. Het gebruik van een VPN kan je helpen deze beperkingen te omzeilen en toegang te krijgen tot de inhoud die je nodig hebt. In sommige landen kan de overheid de toegang tot specifieke websites of diensten beperken.

Situaties waarin je je VPN kunt verbreken

Soms staat je VPN beter uit. Misschien moet je je VPN uitschakelen om toegang te krijgen tot een website of dienst, bijvoorbeeld als deze je echte IP-adres vereist.

Als je bovendien een VPN gebruikt en slechte internetsnelheden ziet, kun je proberen deze tijdelijk uit te schakelen om je verbinding te versnellen. Wees je er echter van bewust dat je daardoor vatbaar wordt voor ongewenste aanvallen of monitoring.

Wellicht interessant