img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-6-2023 15:39

Studenten VeVa Gilde Opleidingen marcheren voor veteranen

Roermond - 6 juni 2023 - In het kader van het landelijke evenement VeVa Marcheert! lopen 70 VeVa (veiligheid en vakmanschap) studenten van Gilde Opleidingen een meerdaagse mars van dinsdag 13 tot en met 16 juni langs Limburgse Oorlogsmonumenten. Een eerbetoon aan alle veteranen die met hun inzet voor vrede, vrijheid en veiligheid hebben gezorgd. De mars eindigt op vrijdag 16 juni in Roermond voor een officieel defilé op de Markt, gevolgd door een kranslegging bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962.

img

Tocht langs Limburgse Oorlogsmonumenten 

De 70 studenten van Gilde Opleidingen lopen 60 kilometer in vier dagen. Van oorlogsmonument naar oorlogsmonument. De studenten starten in Margraten waar ze worden rondgeleid op het Netherlands American War Cemetery. Vanuit daar lopen ze naar Valkenburg, gaan ze grensverleggend vanaf 50 meter hoogte tokkelen, waarna ze overnachten in de grotten van Geulhem om te ervaren hoe het is om in de grotten te moeten schuilen. Op donderdag 15 juni lopen de studenten “De slag om Leudal” na met daarbij een herdenking bij War Cemetery Nederweert. Na een overnachting in het bos, lopen de studenten tot slot op 16 juni een mars door het centrum van Roermond naar de Markt in Roermond waar vanaf 11.00 uur een officieel defilé wordt gehouden met een speech van de burgemeester van Roermond richting de studenten.

De dag wordt met de 70 VeVa studenten van Gilde Opleidingen afgesloten om 12.45 uur bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond. Hier zullen de studenten een krans leggen met veteranen van het militair verzorgingstehuis Bronbeek. 

Erkenning en waardering 

VeVa Marcheert wordt georganiseerd om erkenning en waardering voor veteranen bij een jong publiek te stimuleren. Doordat de studenten bewust stilstaan bij verschillende historische plekken en hierbij grensverleggende activiteiten ondernemen, houden ze herinneringen levend - “opdat wij nooit zullen vergeten''.  

Hulp voor Helden 

VeVa Marcheert is een initiatief van Hulp voor Helden, een landelijke organisatie (KPPR) die aandacht vraagt voor onze helden. Mannen en vrouwen die zich dagelijks inzetten voor onze vrede, vrijheid en veiligheid. De keuze voor dit beroep gaat vaak gepaard met eenzaamheid, onbegrip en traumatische ervaringen. De projecten van Hulp voor Helden dragen bij aan het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront.   

In totaal lopen zo'n 2400 studenten van de mbo-opleidingen Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) van 23 locaties over heel Nederland, lopen een mars. 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Achtergrondfoto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
060623/HvL

Wellicht interessant