img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-6-2023 17:01

Open Tuinendag in Leudal

Horn/Neer/Roggel - 9 juni 2023 - Op zondag 18 juni stellen vier tuineigenaren in de gemeente Leudal hun tuin open voor bezoek. Belangstellenden kunnen hart ophalen in vier prachtige tuinen in Horn, Neer en Roggel. Een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen of om simpelweg met volle teugen te genieten van de gastvrijheid van de enthousiaste tuineigenaren en de bloemen- en struikenpracht. De vier tuinen zijn open van 11.00 tot 16.00 uur.  

img

Deelnemende tuinen 

Tuin van Norbert en Wil Keijsers, Statenlaan 19, Horn

Tuin van Cobie en Paul Berghuis, Statenlaan 11, Horn

Rita's Cottage Garden, Napoleonsweg 130, Neer

Tuin van Giel Bongers en Mieke Hendriks, Reppelstraat 25, Roggel

Horn

De tuin van Norbert en Wil Keijsers ligt op de hoek van de Statenlaan rondom het woonhuis, omzoomd door een beukenhaag. De tuin is ingedeeld in plantvakken met ertussen looppaden van natuursteen. Dit om structuur te krijgen in het geheel en het onderhoud te vergemakkelijken. De vakken zijn beplant met vaste planten , rekening houdend met de stand van de zon en de seizoenen. Aan de zijkant van het huis is er plaats voor een kweekkas , kruidentuintje en groenten te midden van jonge fruitboompjes. Achter het woonhuis liggen diverse terrassen en zitjes. Oorspronkelijk is het ontwerp van Martien Borrenbergs met in de loop der jaren door onszelf gemaakte aanpassingen. De planten en materialen zijn eigen keuze.

De tuin van Cobie en Paul Berghuis is ook te vinden in de Statenlaan in Horn. Zonder kennis begonnen. Eerst goed gekeken. De voortuin is ontworpen bij de architectuur van het huis. Lijnen volgen en benadrukken door ritmische beplanting. Het is een mengeling van planten die niet veel water nodig hebben en van vormen die onderscheidend zijn. De kleuren zijn rustig gehouden. Een van de doelen van de verandering was, minder werk, maar dat is niet uitgekomen. De achtertuin is totaal anders en geworden zoals ik me had voorgesteld. Altijd bloemen, kleuren, altijd verwondering en verbazing. Ik heb goed gekeken naar afwisseling in blad- en bloemvormen. Ook naar de hoogteverschillen. Paul maakte beelden en Cobie plaatste die op de juiste plekken. De tuin heeft zichtlijnen, wandelpaadjes. Je kunt via de paden door de borders lopen. Als kers op de taart een glas witte wijn op het terras dat overloopt in een steeds wisselend boeket van bloemen.

Neer

Rita’s Cottage garden. Een rondwandeling door deze mooie kleurrijke tuin (ca. 3000 m2) biedt in alle seizoenen een zeer afwisselende ervaring. Onderweg op de talrijke kronkelende paadjes komt u onder andere het volgende tegen: grote oude bomen, siergrassen, (romantische) hoekjes, een groentetuin, een kruidentuin, een Engelse tuinkas, een verzameling bamboe, eucalyptussen en een schitterende oude Cornus Kousa. Hier zijn meerdere zitplekken en rustpunten waar je verschillende perspectieven hebt op de tuin. Er zijn diverse borders met fraaie kleurencombinaties waar in de zomer veel insecten en vlinders op af komen. De vele verschillende planten zijn in borders gezet met aandacht voor bladvorm, kleur en hoogte verschillen. Onderweg ziet u meerdere rozenbogen en verschillende vergeten groenten en fruit, waaronder eeuwig moes en de kweepeer. 

Roggel

De tuin van Giel Bongers en Mieke Hendriks in Roggel is ongeveer 1000 meter groot en nog volop in opbouw. Ze kwamen in 2021 na ruim 40 jaar terug naar hun geboortedorp. Als eerste werd de verwilderde tuin leeggehaald om hem daarna helemaal opnieuw in te kunnen richten. Er kwam een grote kas om de vaste planten zelf op te kunnen kweken. De twee vrachtwagens vol planten en struiken die ze meenamen uit hun vorige tuin gingen maart 2022 de grond in.

Hoewel de beplanting nog jong is zijn er al mooie stukken tuin, die het bekijken waard zijn; twee borders van ca. 30 meter, de een met lage, de andere met hogere beplanting. Vijf vakken met prairiebeplanting, een junglehoek, een kruiden- en snijbloementuin, verhoogde moestuinbakken en een mini-voedselbos. Mieke en Giel willen zoveel mogelijk biodiversiteit bevorderen in hun tuin; uitgangspunt voor de beplanting is dat er het hele jaar planten bloeien die nectar en stuifmeel leveren aan vlinders en insecten. Ook de bomen en struiken zijn bedoeld om voedsel te bieden aan vogels en insecten. De tuin ligt aan de Reppelstraat 25 in Roggel. Er zijn 6 parkeerplaatsen op eigen terrein. Verder zijn er parkeerplaatsen in de Beltmolenstraat en Schrijnwerkerstraat (de straten vóór en na Reppelstraat 25).

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Bron Groei en Bloei/Stockfoto
090623/HvL

 

 

Wellicht interessant