img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-7-2023 14:51

Samenwerking huisartsen in regio en Laurentius Ziekenhuis Roermond

Roermond - 4 juli 2023 - Vanaf maandag 3 juli kan de huisarts in de regio een digitaal meedenkconsult aanvragen bij de internist en cardioloog in het Laurentius Ziekenhuis Roermond. Doel is te overleggen over de behandeling van een patiënt en zo een rechtstreekse verwijzing naar het ziekenhuis te voorkomen. Door dit advies op afstand kan de huisarts het behandelplan verder met de patiënt bespreken. Dit draagt bij aan de juiste zorg op de juiste plek, en kan onnodige of duurdere zorg voorkomen.  

img

Tot nu toe was overleg ook mogelijk, maar dan veelal telefonisch. Er moet dan altijd een geschikt tijdstip worden gepland waarop zowel de huisarts als specialist kan, waarbij er alleen mondeling kan worden toegelicht en patiëntgegevens niet gezamenlijk kunnen worden ingezien. Met een digitaal meedenkconsult kan een huisarts op ieder moment een consult aanvragen. Een specialist kan een gefundeerd behandeladvies geven op een tijdstip dat hem uitkomt, maar wel altijd binnen 3 werkdagen. Door dit advies op afstand kan de huisarts het behandelplan verder met de patiënt bespreken.

Niet onnodig naar het ziekenhuis

Het voordeel voor de patiënt is dat deze alleen naar het ziekenhuis hoeft te komen als dat in het belang is van goede zorg en het niet anders kan. De patiënt heeft geen kosten voor het eigen risico en onnodige duurdere (tweedelijns) zorg kan door het consult worden voorkomen.

Advisering verbetert

Huisarts Caroline Norg: “Het meedenkconsult is een nieuwe mogelijkheid die we ons even eigen moeten maken, maar ik denk dat het voor ons en voor onze patiënten alleen maar voordelen heeft. De patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis, de specialist kan er even rustig naar kijken, en ik als huisarts leer er altijd weer wat van.”

Internist Siska Boorsma: “Ik vind de uitrol van de meedenkconsulten een enorm goede ontwikkeling en een belangrijke stap om de getrapte zorg voor patiënten in de regio beter in te richten en met goede advisering het aantal verwijzingen af te laten vlakken. Het is een verbetering ten opzichte van de huidige situatie, waarbij huisartsen hun vragen vooral telefonisch stellen, omdat we nu de vragen kunnen beantwoorden met meer informatie, op een moment waarop het rustiger is en door de persoon met de meeste kennis op het gebied van de vraag. De adviezen worden bovendien schriftelijk vastgelegd. Hiermee verwacht ik dat de kwaliteit van de  adviezen zal verbeteren.”

Gefaseerd

Het digitaal meedenkconsult start bij de interne geneeskunde en cardiologie. Daarna wordt het gefaseerd uitgerold naar alle andere specialismen in het Laurentius Ziekenhuis.

Foto Laurentius Ziekenhuis
040723/HvL

Wellicht interessant