img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-7-2023 12:03

Scientist Rebellion’s Statue Sunday in Limburg, waaronder Thorn

Limburg/Thorn - 10 juli 2023 - Op zondagochtend 9 juli deden Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion groepen in Limburg weer mee met de maandelijkse Statue Sunday Actie. XR Maastricht/Roermond en Scientist Rebellion eisen dat politici, bestuurders en andere prominenten de waarheid vertellen over de klimaatnoodcrisis en de benodigde maatregelen nemen. Daarom werden er in onze provincie weer diverse standbeelden geblinddoekt, ook in het witte stadje Thorn.

“De wetenschap is helder, we zitten in een klimaatnoodtoestand, dus kijk niet weg!”

In Limburg werden op zondag 9 juli in de vroege ochtend dus weer standbeelden geblinddoekt: in opnieuw in Heerlen, Beek, Sittard-Geleen én twee nieuwe plaatsen: Thorn en Eijsden.

Noodklok  

Sinds april 2023 blinddoeken wetenschappers over de hele wereld standbeelden van o.a. wetenschappers, politici en andere prominenten. Deze actie, genaamd Statue Sunday, is geïnitieerd door Scientist Rebellion in reactie op het totale gebrek aan reactie van machthebbers na de publicatie van het recente syntheserapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) (maart 2023).

Wetenschappers luiden met deze actie de noodklok over de opwarming van de aarde. Scientist Rebellion roept politici steeds opnieuw op om hun verantwoordelijkheid te nemen, om eerlijk te zijn over de klimaatnoodtoestand waar we al in zitten en alleen maar erger zal worden, en om te doen wat nodig is om een kans op een leefbare aarde te houden. 

"Willen politici ooit voor een standbeeld in aanmerking willen komen? Dan moeten zij radicaal veranderen en moed tonen. De wetenschap is helder; ben eerlijk over de klimaat- en ecologische ramp en doe wat nodig is om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan!"

Wat is Scientist Rebellion?

Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die zich grote zorgen maken over het klimaat en de ecologische crisis. Zij luiden al decennialang de noodklok. Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen maken zij daarbij inmiddels gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid, wat kan helpen bij het benadrukken van de urgentie om in ‘klimaatactie’ te komen.
 
Onder de overkoepelende eis Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen stellen Extinction Rebellion en Scientist Rebellion drie eisen aan de overheid:
1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Foto's Scientist Rebellion (geblinddoekte standbeelden in Thorn)
100723/HvL

Wellicht interessant