img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-7-2023 13:39

Proef in Roermond: Statiegeldbeugels om recycling te verbeteren

Roermond - 14 juli 2023 - De gemeente Roermond start deze week met de proef ‘Statiegeldbeugels’ in het centrum. Hiermee kunnen mensen hun lege flesje of blikje doneren aan een ander door het in een van de oranje beugels aan de prullenbakken te plaatsen. Met dit project wilt de gemeente het recyclen van plastic flesjes en blikjes bevorderen. De opvallende oranje beugels hangen aan verschillende prullenbakken op de looproute tussen het Designer Outlet en het station. De proef loopt tot december 2023. 

img

De gemeente Roermond zet zich in voor een schonere en duurzamere gemeente. Sinds afgelopen april zit er naast plastic flesjes ook statiegeld op blikjes. Maar wat doe je met je flesje of blikje wanneer je niet van plan bent deze in te leveren? 

Doel van het project

De opvallende oranje beugels hangen aan verschillende prullenbakken op de looproute tussen het Designer Outlet en het station. De beugels moeten er voor zorgen dat flesjes en blikjes niet langer in de afvalbak zelf verdwijnen. Dan komen deze namelijk terecht bij het restafval. Doordat er meer flesjes en blikjes worden ingeleverd voor het statiegeld, leidt dit tot een betere inzameling van dit afval. Zo wordt er meer gerecycled en hergebruikt als nieuwe grondstof. Positief effect hierbij is het sociale karakter; inwoners helpen een ander met een krappe beurs.  

Lokale betrokkenheid

Lokale ondernemers tonen ook hun betrokkenheid bij het initiatief. Bij verschillende winkels en horecagelegenheden hangen posters op de ramen om aandacht te vragen voor dit project.

Evaluatie

De proef loopt tot december 2023. Daarna wordt er geëvalueerd om te kijken of de beugels op meer plekken komen te hangen.

stockfoto
140723/HvL

Wellicht interessant