img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-7-2023 12:53

NT2 Mundium College Roermond krijgt 'de Bibliotheek op school'

Roermond - 19 juli 2023 - Binnenkort start het NT2 Mundium College met het programma ‘de Bibliotheek op school’. In samenwerking met de Bibliotheek Bibliorura realiseert zij een eigen uitleensysteem, compleet met persoonlijke pas. Deze samenwerking heeft als doel een prettig en stimulerend leesklimaat binnen de school. Hierdoor gaan kinderen meer lezen, zowel op school als thuis.Kinderen die lezen leuk vinden, gaan meer lezen. Zo worden ze beter in lezen en in taal. 

img

Leesplezier

Deze samenwerking heeft als doel een prettig en stimulerend leesklimaat binnen de school. Hierdoor gaan kinderen meer lezen, zowel op school als thuis. Lezen is een belangrijke vaardigheid, en om veel te lezen is motivatie nodig. Het is dus belangrijk om aan de slag te gaan met het leesplezier. Ook maakt het een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Want leren begint namelijk bij lezen. Kinderen die lezen leuk vinden, gaan meer lezen. Zo worden ze beter in lezen en in taal. Dit heeft een positief effect op de prestaties bij alle schoolvakken. Een goede taalbeheersing zorgt er bovendien voor dat kinderen meer betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt. 

100% lidmaatschap

Alle leerlingen worden lid van de schoolbibliotheek én de Bibliotheek Bibliorura. Met het biebpasje hebben ze automatisch toegang tot een onuitputtelijke bron van inspiratie, informatie, lezen en leren. Het biebpasje geeft inzicht in de leesgewoontes en leesbehoeftes van de leerling. Op deze manier kunnen de docenten de taalontwikkeling van de leerling goed volgen.

Leesconsulent  

De Bibliotheek op school zorgt niet alleen dat het aanbod in de schoolbibliotheek actueel en aantrekkelijk is. Maar ook dat er in de klas structureel aandacht is voor (het belang van) vrij lezen, boekpromotie en leesplezier. De leesconsulent ondersteunt en adviseert het schoolteam en de directie hierin. Docenten komen bijvoorbeeld met vragen zoals: er is een leerling die nog niet zo goed leest. Weet jij een geschikt boek? Of ze vragen advies over boekpromotie in de klas. De leesconsulent is de spil in de Bibliotheek op school. Een regisseur die alle partijen bij elkaar brengt. 

Collectie

NT2 betekent dat Nederlands voor deze leerlingen niet de moedertaal is, maar de tweede taal. Nederlands is een lastige taal om te leren als je er niet mee bent opgegroeid. Voor deze leerlingen zijn er speciale boeken met verhalen geschreven in makkelijke taal en met een duidelijke verhaallijn.

De collectiespecialist van de Bibliotheek Bibliorura geeft samen met de leesconsulent deskundig advies over de collectie en inrichting van de bieb. Er moeten voldoende boeken zijn om kinderen te verleiden om echte lezers te worden. Zonder leuke boeken geen leesplezier!

NT2 Mundium College

Het NT2 Mundium College is een school voor de Eerste Opvang Anderstaligen (EOA). In een veilige leeromgeving worden anderstalige leerlingen zo goed mogelijk worden voorbereid op het reguliere Nederlandse onderwijs. Hierbij staan de competenties van de individuele leerling centraal.  

Foto V.l.n.r. Jeanine Deckers (Directeur/Bestuurder Bibliotheek Bibliorura), Hilde Kleynen
(Directeur Nt2 Mundium College)
180723/HvL

 

 

Wellicht interessant