img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-8-2023 12:30

Profiteer in je tuin van het vele regenwater

1 augustus 2023 - Het regent! Zelfs zowat elke dag momenteel. Staat je terras blank en verdrinken je planten? Natuurmonumenten geeft enkele tips hoe je je tuin klimaatproof maakt en je al dat kostbare water benut voor de planten en dieren in je tuin, voordat het wegstroomt naar het riool:

img

Vul drinkschalen voor dieren

Zet, voordat het met bakken uit de lucht komt, nog snel een drinkschaal neer om regenwater op te vangen. Dan hebben de dieren in je tuin straks wat te drinken en een plek om af te koelen. Vogels zullen er dankbaar gebruik van maken. Vooral als je ze op een open plek zet met struiken in de buurt. Dan kunnen ze vijanden aan zien komen en gemakkelijk weg vluchten. Maar vogels zijn lang niet de enige dieren. Ook egels en andere kleine zoogdieren hebben dorst. Leg wat stenen in de schaal, zodat ook kleine dieren veilig kunnen drinken. Honingbijen transporteren bijvoorbeeld water naar hun kast om hem af te koelen.

Vergroen je tuin

Hoe meer groen in je tuin, hoe meer plekken waar het water rustig weg kan sijpelen in de bodem. Leg de tegels van je tuinpad zo’n 5 centimeter uit elkaar en zet er plantjes tussen. Zo kan regenwater gemakkelijker de grond in. Kies voor soorten die bijen en vlinders aantrekkelijk vinden: wilde tijm, kruipend zenegroen of sedum. Dan profiteren zij er ook van! Wil je nog een stapje verder? Verwijder dan een paar tegels uit je tuin of zelfs een hele strook.

Bodem bedekken

Bedek de bodem met een laag mulch van bijvoorbeeld bladaarde of compost. Zo droogt de bodem niet zo snel uit als de zon weer schijnt en houd je het water langer vast. Nog een voordeel: je hoeft je planten minder snel te besproeien.

Plaats een regenton

Laat al dat kostbare water niet zomaar via de regenpijp verdwijnen in het riool. Vang het op in een regenton voor drogere tijden. Eigenlijk is het ook zonde om drinkwater te gebruiken voor je tuin. Planten doen het prima of zelfs beter op regenwater doordat er minder kalk in zit. Als je nu aan de slag gaat, staat alles mooi klaar voor de eerstvolgende stortbui.

Wadi aanleggen

Als je wat ruimte hebt, kun je een wadi aanleggen. Een wadi is een lager stukje in je tuin waar het regenwater naartoe kan bij een flinke stortbui. Je maakt zelf een wadi door een stukje tuin af te graven. Als je de ruimte hebt kun je het water naar een schaduwrijk plekje leiden. Daar verdampt het water minder snel. Installeer een overloopslang in je regenton. Als die vol is, verdwijnt het water niet het riool in maar loopt het via deze slang de tuin in naar de wadi, waar het rustig de grond in zakt. Je kunt natuurlijk ook je vijver er mee vullen.

Maak een groen dak

Zo'n groen dak met sedums ziet er niet alleen mooi uit, maar het houdt ook regenwater vast. Misschien heb je nog wel een afdakje waar je planten op kunt laten groeien.

Bron Natuurmonumenten
310723/HvL

 

Wellicht interessant