img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-8-2023 18:51

Tentoonstelling ‘Japanse Hellships, gevangen op zee' officieel geopend

Roermond - 6 augustus 2023 - Op vrijdag 4 augustus werd de tentoonstelling ‘Japanse Hellships, gevangen op zee’ in Roermond officieel geopend door gouverneur Emile Roemer. Deze tentoonstelling die het verhaal vertelt over het krijgsgevangenschap op de 'Japanse Hellships' tijdens WO II in Azië, is nog tot en met 31 oktober 2023 te bezoeken in het Generaal Spoor Paviljoen in het Nationaal Herdenkingspark te Roermond. DeltaLimburg.nl was bij de opening aanwezig en maakte deze videoreportage: 

De gebeurtenissen en de impact van de Tweede Wereldoorlog in Azië̈ zijn velen bekend; Nederlands-Indië werd in 1942 onder de voet gelopen door de Japanners. Het militaire gezag ontbrak waardoor het leger (o.a. het KNIL) gedesoriënteerd achterbleef, met als resultaat chaos en geweld in een land waar naast bezetting door Japan ook de bakens voor een latere onafhankelijkheid werden gezet.

Duizenden KNIL-militairen en anderen personen, van Nederlandse afkomst en/of relaties met Nederland, werden door de Japanse overheerser onder onmenselijke omstandigheden per transportschip vanuit de Indische Archipel verscheept; met gebrek aan voldoende voedsel, water en medische zorg, onder slechte hygiënische omstandigheden én onder constante dreiging van geallieerde aanvallen konden zij geen kant op en waren gevangen op zee.

Praktische informatie

wanneer - van 4 augustus tot en met 31 oktober 2023, van woensdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur

waar - Generaal Spoor Paviljoen in het Nationaal Herdenkingspark, Maastrichterweg 19, Roermond

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto en videoreportage Gerard van den Braak/verslag Pieter Cornelissen|DeltaLimburg.nl 
060823/HvL 

 

Wellicht interessant