img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-4-2019 13:50

Verzoek tot vernoeming straat naar verzetsman Piet Vossen

Haelen - De ‘Stichting Leudal 75 jaar bevrijd’ heeft een verzoek ingediend om in Haelen een straat naar de verzetsman Piet Vossen te noemen. De familie Vossen woonde in WO II in de Spikkerhoeve en heeft tijdens de bezetting door de Duitsers een belangrijke rol gespeeld in de opvang van onderduikers en in het verzet. 

Het gaat om het gedeelte Speckerweg tussen de Professor Duboisweg en de toegangsweg naar de Spikkerhoeve aan de Speckerweg. 

Vanuit de Spikkerhoeve werden geallieerde piloten, ontsnapte Franse krijgsgevangen en Joden verder geholpen. Moeder Vossen stond aan het hoofd van de illegale huishoudelijke bedrijvigheid. Een van de zonen, verzetsman Piet Vossen, werd nabij de Spikkerhoeve tijdens een razzia op de vlucht voor de Duitsers  doodgeschoten. Als hommage aan de familie en de erven Vossen is het benoemen van een gedeelte van de Speckerweg als ‘Piet Vossenweg’ een passend eerbetoon.

Binnen de gemeente Leudal zijn in het verleden meer straatnamen vernoemd naar verzetsmannen, zoals Eduard van Wegberg, Jan Muis en Jan Mennen. 75 Jaar bevrijding van Leudal is bij dan ook bij uitstek een gelegenheid om een gedeelte van de Speckerweg naar een verzetsman te noemen. Op 11 september 2019 vindt op de Spikkerhoeve het eerste openluchtspel ‘Vossen van de Spik’ plaats. Tijdens deze voorstelling is het voornemen om ook de benoeming van de ‘Piet Vossenweg’ bekend te maken. Het vernoemings-adresbesluit zal per 1 september 2019 in werking treden.

Het verzoek wordt aan de Dorpsraad en de Heemkundevereniging van Haelen voorgelegd. Daarna is het aan het College om het verzoek van de ‘Stichting Leudal 75 jaar bevrijd’ in te willigen of niet. Aangezien er geen aanwonenden aan dit gedeelte van de Speckerweg wonen, hoeft er geen adreswijziging plaats te vinden.

Foto's Leon van Lier (Spikkerhoeve en Speckerweg)
 

Wellicht interessant