img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

5-9-2023 13:35

Leudal verruimt pilot woning- en woonkavelsplitsingen

Heythuysen - 5 september 2023 - Het college van de gemeente Leudal is half juni gestart met een proef waarmee bestaande vrijstaande woningen en woonkavels gesplitst kunnen worden. De mogelijkheden zijn tussentijds verruimd en gelden nu voor alle soorten grondgebonden woningen (zoals tweekappers, hoekwoningen, rijwoningen etc), als daar voldoende ruimte is. De overige criteria van de pilot zijn ongewijzigd.  

img

Met deze aanpassing komt een groter deel van de woningvoorraad in aanmerking voor transformatie (inpandige woningsplitsing) of mogelijkheden voor nieuwbouw (woonkavelsplitsing). Op deze manier kan de gemeente inwoners makkelijker faciliteren in hun wens om nabij familie en vrienden te (blijven of komen) wonen. De pilot geldt eerst voor 30 woningen, waarvan 20 in de kernen en 10 in het buitengebied. Er is nog ruimte om initiatieven in te dienen. 

Wethouder Robert Martens “Wij merken dat er veel interesse is voor het splitsen van (te) grote woningen of het afsplitsen van een deel van de tuin om een nieuwe levensloopbestendige woning te bouwen. Ik ben blij dat wij met deze tussentijdse verruiming snel op meer plekken passende woonoplossingen kunnen bieden voor onze inwoners.”  

In juni gaf wethouder Robert Martens reeds aan: “Wij zien dat een deel van de huidige woningvoorraad niet (meer) aansluit bij de woonwensen van onze inwoners. Vooral de grote gezinswoningen met grote tuinen passen niet meer zo goed. Er zijn steeds meer 1- en 2-persoonshuishoudens die liever kleiner wonen. Wij denken dat het splitsen van woningen en kavels nieuwe woonoplossingen biedt - voor jong én oud. Wij hopen ook dat het bijdraagt aan het bevorderen van de onderlinge betrokkenheid en zelfredzaamheid. Wij willen het makkelijker maken om in te spelen op specifieke woonwensen en (toekomstige) zorgbehoeften, in de buurt van familie en/of vrienden. Dit kan voor inwoners net het verschil maken.” 

Pilot met nieuwe mogelijkheden voor woning- en woonkavelsplitsingen

De proef hoort bij een nieuw onderdeel van de Versnellingsagenda Wonen 2023-2025. Hiermee is het mogelijk om (te) grote grondgebonden woningen of royale woonkavels te splitsen en daar één extra woning te realiseren. Dit kan inpandig (woningsplitsing) of via nieuwbouw (woonkavelsplitsing). Er zijn wel voorwaarden. Zo moeten de nieuwe woningen levensloopbestendig zijn, een minimale oppervlakte en kwaliteit hebben en binnen bepaalde prijssegmenten vallen. Voor nieuwe woningen of bouwkavels kunnen financiële kwaliteitsbijdragen gelden. In het buitengebied zijn de regels anders dan in de kernen. Het gaat eerst om een proef van 30 woningen, waarvan 20 in de kernen en 10 in het buitengebied. In 2024 evalueert het college de resultaten en bekijkt of ze de splitsingsmogelijkheden kunnen verlengen. 

Meer informatie

Via deze link van de gemeente Leudal is meer informatie te vinden over de vastgestelde pilot “Woning- en woonkavelsplitsingen 2023’.  

Lees ookPilot woning- en woonkavelsplitsingen in Leudal - Delta Limburg

Stockfoto
050923/HvL  

Wellicht interessant