img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-10-2023 13:00

Baggerwerkzaamheden in de Roer door Waterschap Limburg

Roermond - 14 oktober 2023 - Waterschap Limburg is op vrijdag 13 oktober gestart met een baggerproject bij de Roer, tussen de Bisschop Lindanussingel en de ECI-centrale. Dit is nodig omdat de Roer zand meeneemt dat zich benedenstrooms in Roermond afzet. Dit belemmert de doorstroming van de Roer en de werking van de ECI-Centrale. De verwachte duur van de baggerwerkzaamheden is zes tot negen weken, afhankelijk van de weersomstandigheden en andere onvoorziene factoren.

img

Ook wordt schade voorkomen aan de in het voorjaar naar zee trekkende jonge zalmen. De werkzaamheden dienen dus ook een ecologisch doel.

 

Om het zand weg te kunnen halen, wordt de Roer tussen de sluisdeuren en de waterkrachtcentrale drooggelegd. Aanwezige vissen worden afgevangen en elders uitgezet. Voor de drooglegging van een gedeelte van de Roer worden de sluisdeuren gesloten ter hoogte van de Bisschop Lindanussingel. Het water zal worden omgeleid via de Hambeek. Vervolgens wordt het slib verwijderd uit de Roer.

Werkzaamheden

Vrijdag 13 oktober is gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Daarna zal daadwerkelijk begonnen worden met het baggeren. Tijdens de werkzaamheden kan er sprake zijn van enige geluids- en tijdelijke verkeershinder in de directe omgeving van de Roer. Het waterschap zal er alles aan doen om de overlast tot een minimum te beperken.

Foto Waterschap Limburg
141023/HvL

 

Wellicht interessant