img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-10-2023 11:12

Feestelijke ingebruikname zonnepark Leveroysedijk

Weert - 23 oktober 2023 - Met een ferme druk op de knop heeft wethouder Lizbeth Steinbach (Duurzaamheid en energietransitie) van de gemeente Weert op zaterdag 21 oktober het zonnepark Leveroysedijk, gelegen op een oude vuilstort aan de Leveroysedijk in Weert, officieel in werking gesteld. Zij deed dit tijdens de ledendag van WeertEnergie in Hoeve Lieshout in Weert. Het park wekt 100% lokaal groene stroom op.

Zonnepark Leveroysedijk

Het zonnepark Leveroysedijk bestaat uit 8.624 panelen van elk 660 Wattpiek. De verwachting is dat er tussen de 4.800 en 5.000 MWh per jaar aan stroom wordt opgewekt. Dat komt overeen met het jaarlijks stroomverbruik van ca 1.600 huishoudens. De stroom kan via energieleverancier Om | nieuwe energie worden afgenomen.

Bijzonderheden

Bijzonder aan het park zijn de lichtdoorlatende zonnepanelen, waardoor er meer lichtinval is en het groen op de bodem zich beter kan ontwikkelen. Dat vergroot de biodiversiteit. Verder liggen de zonnepanelen Oost-West. Hiermee wordt voor een betere spreiding van de stroomproductie over de dag gezorgd. Voor de verbinding met het elektriciteitsnet is gebruikgemaakt van de kabel van het nabijgelegen windpark aan de A2. Deze wordt zo meervoudig gebruikt, ook wel cable pooling genoemd.  

WeertEnergie is een coöperatie met momenteel ca. 570 leden. Met het lokaal opwekken van groene stroom, levert ze een bijdrage aan de ambitie van de gemeente Weert om in 2040 energieneutraal te zijn. WeertEnergie doet dat met dit zonnepark, maar ook met de eerder gerealiseerde installaties zoals zonnepark Altweerterheide met buurtbatterij, windpark Weert en toekomstige projecten.  

 

Foto's WeertEnergie (dronebeeld Dion Huiberts)
231023/HvL

Wellicht interessant