img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-11-2023 16:29

Binnenstad Roermond krijgt een boost

Roermond - 3 november 2023 - In samenwerking met inwoners, ondernemers en andere belangstellende in Roermond is een nieuw gebiedsprofiel voor de binnenstad tot stand gekomen. Belangrijk uitgangspunt daarbij is het behouden en versterken van het cultuurhistorisch erfgoed én de evenementen. De gemeente Roermond biedt vastgoedeigenaren die willen meewerken aan gevelverbetering, wonen boven winkels en onderscheidend ondernemerschap (mix van functies) subsidieregelingen aan.

img

Het gebiedsprofiel gaat in op de aanpak van de kwetsbare kanten van de stad en het verbeelden van nieuwe denkrichtingen en kansrijke ontwikkelingen voor een toekomstbestendige binnenstad in 2030.

Doel gebiedsprofiel

Leegstand van diverse winkelpanden is symptomatisch voor de kwetsbaarheid van de binnenstad en vraagt om een structurele stedenbouwkundige aanpak. Daarnaast is de binnenstad van Roermond door de verdichting door de jaren heen versteend geraakt, met als gevolg dat er een tekort is aan bomen en schaduwrijke plekken. Dit heeft een impact op de thema’s leefbaarheid, verblijfskwaliteit, verduurzaming en hittestress. Uit het onderzoek van het gebiedsprofiel zijn 11 kansrijke gebieden gemarkeerd.

1. De Markt 2. Kloosterwandplein 3. Stationsplein 4. Hamstraat 5. Roerkade 6. Kazerneplein en tunnel 7. Wilhelminaplein 8. Stadspark de Kartuis 9. Paredisstraat 10. Zwartbroekplein 11. Centrumkwartier.

Deze gebieden kunnen aan de hand van de samenhang van 3 pijlers (Vergroening, herstellen van het gevelbeeld, wonen boven winkels) bijdragen aan een ‘boost’ van de binnenstad. De gemeenteraad bepaald, naar aanleiding van de interesse van de vastgoedeigenaren die in deze gebieden mee willen werken aan het herstel van de stad, welke van deze gebieden gerealiseerd gaan worden. 

De drie pijlers voor een binnenstad boost

Vergroening

De historische binnenstad is mooi, maar kwetsbaar voor toekomstige uitdagingen zoals wateroverlast en hittestress, vanwege het gebrek aan groen. Onderzoek wijst uit dat groen in steden ontmoetingen, gezondheid en langer verblijf stimuleert. Om dit aan te pakken, zijn er drie belangrijke focuspunten: vergroening van de stadsrand, pleinen in de binnenstad en het kernwinkelgebied.

Herstellen van gevelbeeld

De binnenstad van Roermond heeft unieke historische gevels, maar hun kwaliteit is vaak verborgen achter reclame, winterterrassen en matige verbouwingen. Dit heeft een negatieve invloed op de uitstraling van de binnenstad. Om deze ongewenste ontwikkeling om te keren, is er een subsidie regeling van kracht waarmee ondernemers worden ondersteund om een restauratieve aanpak te hanteren om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Vastgoedeigenaren kunnen deze subsidie gebruiken om hun gevels te verbeteren en bij te dragen aan het behoud van het historische stadsgezicht.

Wonen boven winkels – onderscheidend ondernemerschap (mix van functie)

Functiemenging is cruciaal voor een levendige binnenstad in Roermond. Hoewel de stad bruist door evenementen, ontbreekt structurele levendigheid in de winkelstraten, vooral na sluitingstijd. Het combineren van wonen boven winkels én onderscheidend ondernemerschap in de binnenstad is belangrijk en draagt bij aan een moderne binnenstad. 

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
031123/HvL

Wellicht interessant