img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-11-2023 13:24

Gratis bomen voor inwoners Leudal

Heythuysen - 8 november 2023 - Op zaterdagochtend 18 november deelt de gemeente Leudal weer bomen uit aan inwoners. De gemeente Leudal gaat de komende jaren 37.000 extra bomen aanplanten. Voor elke inwoner een extra boom. Om de biodiversiteit te vergroten, ook in de woonkernen, stelt de gemeente Leudal 250 gratis boompakketten met elk 3 soorten inheemse en streekeigen bomen beschikbaar.  Reserveren is niet mogelijk, OP = OP. Wees er dus bijtijds bij. 

img

Voor elke inwoner een extra boom

Een onderdeel van het plan van de gemeente om 37.000 extra bomen aan te planten, is het aanplanten van bomen die van nature in het landschap van de gemeente Leudal voorkomen, de streekeigen en inheemse bomen. Deze zijn belangrijk voor de biodiversiteit in Leudal en maken ook deel uit van kleine landschapselementen. Een groot aantal verschillende soorten vogels en insecten hebben deze streekeigen en inheemse bomen nodig voor voedsel, beschutting en nestgelegenheid. Veel
karakteristieke kleine landschapselementen, zoals bosjes, knotwilgen en houtsingels, zijn echter de
afgelopen decennia verdwenen.

Inheemse en streekeigen bomen

Om de biodiversiteit te vergroten stelt de gemeente Leudal gratis een bomenpakket van 3 soorten inheemse en streekeigen bomen beschikbaar. Het bomenpakket bestaat uit een winterlinde, een zoete kers en een schietwilg. De winterlinde (Tilia cordata) groeit op alle grondsoorten en is een belangrijke voedselbron voor bijen. Lindebomen worden ook vaak gebruikt als leiboom. Daarnaast is de winterlinde minder gevoelig voor luisaantasting dan andere soorten lindebomen. De vruchten van de zoete kers (Prunus avium) is voor veel vogels een lekkernij. Tevens zijn verschillende soorten insecten voor hun voedsel afhankelijk van de zoete kers. De zoete kers wordt veel aangeplant in singels, bosranden en houtwallen. In de beekdalen en langs waterlopen staan vaak knotwilgen, meestal worden schietwilgen (Salix alba) hiervoor gebruikt. In oudere knotwilgen ontstaan verschillende spleten en holtes, die gebruikt worden door verschillende diersoorten. De steenuil en wilde eend gebruiken vaak oude
knotwilgen om te broeden.

Criteria voor het planten

Let wel op dat de bomen voldoende ruimte hebben om te kunnen uitgroeien tot een volwassen boom. Houdt minimaal 6 (voor de knotwilgen) tot 10 meter aan als afstand tussen de bomen (en ten opzichte van bestaande bomen en bouwwerken). Daarnaast moeten bomen minimaal 2,0 meter uit de erfgrens geplant worden. 

Praktische informatie

wanneer - zaterdag 18 november 2023, van 9.00 tot 11.00 uur

waar - parkeerplaats van het gemeentehuis, adres Leudalplein 1 te Heythuysen

wat - één bomenpakket met 3 inheemse en streekeigen bomen per huishouden, reserveren is niet mogelijk, op = op (er zijn 250 pakketten beschikbaar)

extra informatie - de bomen zijn ca. 3 meter lang en daardoor ook makkelijk te vervoeren. De winterlinde en zoete kers zijn duurzaam geteeld en van autochtone herkomst (het zaad of de stekken voor de vermeerdering zijn afkomstig uit Nederland). De wilgenbomen zijn wilgenstokken die door de Buitendienst zijn “geoogst” bij het knotten van wilgenbomen in onze gemeente. Deze wilgenstokken maken snel weer wortels in een vochtige grond en groeien weer uit tot een wilgenboom.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

081123/HvL

 

Wellicht interessant