img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-11-2023 11:15

Jouw gids voor het kopen van een huis

27 november 2023 - Het prachtige Midden-Limburgse land is erg geliefd. Als je een huis wilt gaan kopen, moet je er dan ook rekening mee houden dat je niet de enige bent. Gelukkig is de woningmarkt niet meer zo van slag als in 2022 en het begin van 2023. Toch wordt er nog geregeld overboden, waarbij je boven de vraagprijs gaat zitten om überhaupt kans op de woning te maken. Is dat altijd nodig? Zeker niet. In dit artikel lees je alles over het kopen van een huis, van het zoeken tot het bieden.

img

Dé tip bij veel bieders

Stel, je hebt een woning in het Leudal op het oog. En niet alleen op het oog, je wilt het ook echt graag hebben. Helaas ben je niet de enige bieder. Hoe kan je er dan voor zorgen dat de verkoper toch bij jou uitkomt, zonder dat je boven je budget gaat? Een huis kopen zonder voorbehoud van financiering is een uitstekende troefkaart. Het grote voordeel hiervan is dat je de verkoper de zekerheid geeft dat de deal doorgaat. Natuurlijk moet je niet boven je budget gaan zitten, maar daar helpt de persoon uit de tweede tip je bij.

Kies voor een financieel adviseur

Bij het kopen van een woning komt van alles kijken. Stel dat je inderdaad wilt kopen zonder voorbehoud van financiering, weet je dan wat je moet doen? En ben je op de hoogte van de verschillende hypotheken en welke het beste bij jou past? En welke verzekeringen je nodig hebt? Geen schande hoor als dit niet zo is. Veel mensen hebben een financieel adviseur die hen steunt. Je vindt goede adviseurs onder meer bij gespecialiseerde bedrijven, zoals Financieel Fit. Het grote voordeel van een adviseur is dat jij je volledig kunt richten op het zoeken naar een woning.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Dit is een keuze die je zelf moet maken. Een aankoopmakelaar heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dat de aankoopmakelaar het netwerk heeft, de kennis en weet hoe er onderhandeld moet worden. Het nadeel is dat het een extra kostenpost is. Dit is een afweging die je zelf moet maken.

Beslis niet te snel

Na de eerste bezichtiging weet je het zeker, dit wordt jouw nieuwe woning. De verkoopmakelaar zet je uiteraard nog wat extra onder druk, door te zeggen dat er veel kapers op de kust zijn. Laat je alleen niet gek maken. Ga minstens nog een tweede keer kijken. Tijdens de eerste bezichtiging zie je namelijk niet alles. Daarnaast moet je tijdens het bieden je rust bewaren. Maak het niet te gek en spreek voor jezelf een plafond af. Anders zit je straks met te hoge maandlasten.

De bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring kost tijd en geld. Moet je hier je tijd en geld aan verspillen? Ja, is het korte maar duidelijke antwoord. Zeker als je her en der nog twijfels hebt. Voordat je een woning koopt, is het belangrijk om te weten wat de fysieke staat is.

Wellicht interessant