img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-11-2023 22:30

Koninklijke Onderscheiding voor Henri Smeets (72) uit Swalmen

Swalmen - 30 november 2023 - Donderdagavond 30 november heeft burgemeester Yolanda Hoogtanders van de gemeente Roermond een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Henri Smeets (72) uit Swalmen tijdens de presentatie van het 42e jaarboek van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal in Swalmen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

img

De heer Henri Smeets heeft zich decennialang ingezet voor de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal en de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen. Hij heeft in 1980 de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal mede opgericht en werd vervolgens in 1985 bestuurslid. Van 1999 tot 2021 was hij voorzitter van deze vereniging.

Onder voorzitterschap van de heer Smeets ontving de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal in 2004 de Goltzius-Penning. Deze prijs wordt uitgereikt aan personen of instellingen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het behoud van het cultureel erfgoed, de verspreiding van kennis over cultureel erfgoed of de bevordering van de samenwerking tussen volkskundige instellingen. Namens de Milieu- en Heemkundevereniging Swalmen is hij lid van het monumentenoverleg van de gemeente Roermond. En hij is één van de ‘Swalmengidsen’. Deze gidsen verzorgen rondleidingen in Swalmen.

De heer Smeets is ook zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in deze grensregio. Hij is gids op het voormalige Britse munitiedepot in de buurgemeente Brüggen en heeft meegewerkt aan diverse publicaties, boeken, het project Grenzgeschichten en tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 1985 is de heer Smeets betrokken als vrijwilliger bij de Stichting Menno van Coehoorn. Deze landelijke vrijwilligersorganisatie ijvert sinds 1932 voor het behoud van historische verdedigingswerken zoals stadspoorten en wallen, vestingen, forten, kazematten, stellingen en linies. In 1986 werd de heer Smeets benoemd tot “bijzonder medewerker” van de stichting en sinds mei 1994 is hij correspondent voor het rayon Noord-Limburg. Als blijk van waardering is de heer Smeets in 2016 door deze stichting onderscheiden met de Coehoornmortie.

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
301123/HvL

Wellicht interessant