img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-12-2023 10:35

De toekomst van brandstof tanken; tanken in binnen- of buitenland?

Midden-Limburg - 12 december 2023 - In de afgelopen jaren zijn een paar dingen duidelijk geworden. Zo is duidelijk geworden dat we van bepaalde landen afhankelijk zijn en dat prijzen onwijs hard kunnen stijgen. Dit hebben we meegemaakt op het gebied van energie én brandstof. Als je een auto met verbrandingsmotor hebt, ontkom je er niet aan: tanken. Dit wil je uiteraard zo goedkoop én makkelijk mogelijk doen. In de afgelopen jaren is echter gebleken dat dit niet altijd samen gaat.

img

Wil je zo goedkoop mogelijk tanken? Dan zou je al snel het land van onze zuiderburen of oosterburen op moeten zoeken. In zowel België als in Duitsland liggen de brandstofprijzen – over het algemeen – een stuk lager. Maar, makkelijk is anders. Vanuit Midden-Limburg moet je immers eerst een aardig stukje naar deze landen toe rijden.

Een terechte vraag is daarom wat de toekomst van brandstof tanken is. Niemand kan dit uiteraard voorspellen. Wel is het mogelijk om naar bepaalde trends te kijken. 

Volatiele prijzen

Wat sowieso een feit is, is dat de brandstofprijzen volatiel zijn. Daar waar je in de zomer van 2023 nog een gigantisch vermogen kwijt was, is dat aan het einde van 2023 alweer een ander verhaal. De brandstofprijzen zijn in het najaar simpelweg hard gedaald.

Niemand weet echter wat de prijzen in 2024 en 2025 gaan doen. Dit komt puur doordat de brandstofprijzen van onwijs veel factoren afhankelijk zijn. Breekt er weer een oorlog uit? Of loopt de oorlog in Israël of Oekraïne verder uit de hand? In deze gevallen mag je verwachten dat de brandstofprijzen aanzienlijk stijgen.

Opkomst van elektrische auto’s

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de opkomst van elektrische auto’s. Des te meer elektrische auto’s, des te minder brandstof er getankt hoeft te worden. 

Wat er in dat geval gaat gebeuren? Het kan dan alle kanten opgaan. Leveranciers kunnen ervoor kiezen om hogere prijzen te rekenen. Daarmee kunnen ze de mindere vraag naar brandstof mogelijk compenseren. De leveranciers kunnen er echter ook voor kiezen om de prijzen juist omlaag te brengen. Daarmee maken ze auto’s met verbrandingsmotoren mogelijk weer interessanter dan elektrische auto’s.

Maatregelen vanuit de overheid

Wil je graag goedkoop tanken? Dan moet je ook de maatregelen vanuit de overheid in de gaten houden. Vanuit de Nederlandse overheid, de Duitse overheid en de Belgische overheid om precies te zijn.

Dat we één Europese Unie zijn, is vooralsnog niet gebleken. Het is bijvoorbeeld erg bijzonder dat je net over de grens in België veel goedkoper kunt tanken. Blijft dit altijd zo? Of komt de Belgische overheid mogelijk met hoge accijnzen op de brandstofprijzen? Niemand die het weet.

In Midden-Limburg blijven we dus afhankelijk van meerdere partijen. Tevens spelen veel externe factoren een rol, waardoor niks met zekerheid gesteld kan worden. Het beste dat je kunt doen, is de brandstofprijzen blijven vergelijken. Daarmee kun je nú en in de toekomst goedkoop tanken. Geld besparen begint dan ook bij het maken van de juiste vergelijkingen.

Wellicht interessant