img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-12-2023 15:57

Inloopavond over plan natuurvriendelijke Maasuiterwaard bij Buggenum

Buggenum - 13 december 2023 - Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan het ecologisch herstelprogramma voor de Maas vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Ook ten noordoosten van Buggenum staat dit te gebeuren. Concreet gaat het om twee geïsoleerde geulen en een natuurvriendelijke oeverstrook langs de rivier. De plannen hiervoor liggen nu ter inzage. Op woensdag 20 december is er een inloopavond in Buggenum voor omwonenden en belangstellenden.

img

Inloopavond

Op woensdag 20 december is er een inloopavond over de plannen in gemeenschapshuis De Roffert, Berikstraat 11 te Buggenum. Medewerkers van Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Arcadis zijn dan aanwezig om vragen te beantwoorden. Belangstellenden zijn welkom tussen 18.30 en 21.00 uur, aanmelden is niet nodig.

Aanleiding

De biodiversiteit in en langs de rivier is de afgelopen 150 jaar achteruitgegaan door menselijke ingrepen als het vastleggen van de oevers, plaatsen van stuwen en afsnijden van meanders en geulen. Veel van de oorspronkelijke planten, vissen en kleine waterdiertjes die thuishoren in het riviersysteem zijn daardoor verdwenen of komen nog maar in kleine aantallen voor. Waar dat kan, worden die leefgebieden daarom nu weer teruggebracht in het Maassysteem.

Het ontwerp op hoofdlijnen

Tussen de plas Bouxweerd en de Groezeweg wordt een smalle, langgerekte geïsoleerde geul aangelegd van 1 kilometer, die loopt tot aan de noordelijkere zandwinplas. Via duikers komt er een verbinding met deze plas, wat onder meer doorstroming bij hoger water mogelijk maakt.

Ten zuiden hiervan is Geul Bouxweerd-Kerkhoofsmaesje gepland, met een lengte van 400 meter. Deze is zo ontworpen dat de bedding een deel van het jaar droog staat. Op deze ‘overstromingsvlakte’ krijgen planten als blauwe waterereprijs, tandzaden en waterpeper de kans zich te vestigen. Ook bepaalde insecten en waterdieren met een korte levenscyclus, zoals kieuwpootkreeftjes, houden van dit soort omstandigheden. Staat het water in de Maas hoger, dan zal ook deze geul vollopen, over de instroomdrempel heen.

Tenslotte wordt direct langs de Maas de aanwezige harde oeverbescherming zoveel mogelijk te verwijderd. Daardoor krijgen processen als afkalving en aanzanding weer de ruimte. Rivierstrandjes met ondiep water en brokkelige steilranden keren terug. Zo zagen de flanken van de rivier er vroeger uit. Op een aantal plekken zal de oevergrond preventief worden afgegraven en verwijderd om hinder door aanzanding voor de scheepvaart te voorkomen.

Totstandkoming ontwerpen en afstemming

In deze regio speelt verder de dijkversterking Buggenum onder leiding van het waterschap Limburg. De KRW-maatregelen van Rijkswaterstaat hebben geen invloed op deze waterkering en zijn buiten de zogeheten beschermingszone van de dijk gepland. Afstemming is er met diverse partijen.

Stefan Westheim is projectleider bij zand- en grindwinningsbedrijf Kuypers Kessel: “Wij als bedrijf en Rijkswaterstaat werken in de Bouxweerd allebei aan projecten die elkaar raken. Wij aan de gebiedsontwikkeling Wijnaerden, Rijkswaterstaat aan riviernatuur. Inhoudelijk en procedureel trekken we samen op, en ook in de communicatie naar de omgeving. Dat doen we met de Klankbordgroep Wijnaerden. Wat mij betreft een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven en omgeving.”

Reageren op de plannen

Naast Geul Bouxweerd, Geul Bouxweerd-Kerkhoofdsmaesje en Oever Bouxweerd, zijn er nog zeven andere maatregelen die onder ditzelfde Ontwerp-Projectplan Waterwet vallen, die liggen in andere Maasgemeenten. Tezamen vormen ze het zogeheten Deelproject 6.

Iedereen die dat wil, kan tot en met 15 januari 2024 reageren op de plannen. U vindt het Ontwerp-Projectplan Waterwet van deelproject 6 met alle bijlagen op het online Rijkswaterstaat Publicatie Platform: https://open.rijkswaterstaat.nl/, onder het tabblad ‘Ter inzage’. Er is ook een digitaal toegankelijke samenvatting beschikbaar: samenvatting deelproject 6.

De stukken zijn tijdens reguliere openingstijden en na telefonische afspraak, in te zien op de volgende locaties van Rijkswaterstaat: Magistratenlaan 82 te ’s-Hertogenbosch en Slachthuisstraat 71 te Roermond. Desgewenst kunnen ze digitaal worden verstrekt of toegestuurd. Ook is het mogelijk om tegen betaling kopieën van de stukken te ontvangen. Dit kunt u aanvragen bij het Service Center Vergunningen Rijkswaterstaat via 088-79743.

Hoe kunt u reageren?
Een reactie indienen kan op de volgende manieren:
• Via e-mail: u kunt uw e-mail verzenden aan omgevingsloket@rws.nl
• Schriftelijk: stuur een gefrankeerde brief t.a.v. de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Postbus 2232, 3500 GE te Utrecht
• Mondeling: u kunt hiervoor contact opnemen met het Service Center Vergunningen Rijkswaterstaat via telefoonnummer 088-7974300

Vermeld in uw reactie duidelijk dat het over deelproject 6 gaat.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Achtergrondfoto DeltaLimburg.nl
131223/HvL

 

 

Wellicht interessant