img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-12-2023 17:00

Bisdom Roermond presenteert themamagazine over 800 jaar kerststal

Roermond - 14 december 2023 - Hoewel we al meer dan 2000 jaar met Kerstmis de geboorte van Christus vieren, is de kerststal als beeldengroep pas 800 jaar oud. Het was de Heilige Franciscus van Assisi die in 1223 de levende kerststal bedacht om het verhaal zichtbaarder te maken. Bij gelegenheid van dat jubileum heeft het bisdom Roermond een themamagazine over 800 jaar kerststal gemaakt. Het magazine – een speciale editie van het bisdomblad De Sleutel – verschijnt dit weekeinde.

img

In het blad wordt uitgelegd hoe Sint-Franciscus na een bezoek aan Bethlehem de kerststal bedacht en deze met Kerstmis 1223 in het stadje Greccio in Italië voor het eerst opzette. Zijn idee vond navolging en inmiddels is de kerststal niet meer bij Kerstmis weg te denken. Er zijn zelfs mensen die kerststalletjes sparen. Een van hen is pastoor Ruud Verheggen van Eijsden en omgeving. Hij heeft er ruim 900. In een uitgebreid interview vertelt hij hoe deze hobby zo uit de hand kon lopen en waarom de kerstgroep hem zo fascineert. 

In het magazine ook een blik op een aantal bijzondere kerststallen, waaronder de oudste van Noord-Europa, die zich in Museum W in Weert bevindt. Verder een reportage van tv-presentator Leo Fijen, die naar Greccio reisde om daar de plek te zien waar Franciscus 800 jaar geleden zijn eerste kerststal opzetten. En cultuurtheoloog Frank Bosman probeert het geheim van de kerststal te ontfutselen: waarom spreekt dit tafereel zoveel mensen aan? 

Dit en nog veel meer wetenswaardigheden over de kerststal zijn te vinden in dit themanummer van De Sleutel. Dit is tevens de afsluiting van de 50e jaargang van het bisdomblad De Sleutel. Wie jarig is, trakteert. Daarom is dit themanummer over 800 jaar kerststal in een grotere oplage gedrukt.
Wie interesse heeft, kan een of meer exemplaren van dit themamagazine aanvragen (zolang de voorraad strekt): www.bisdom-roermond.nl/desleutel.

141223/HvL
 

Wellicht interessant