img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

5-1-2024 11:18

Nieuwjaarsboodschap burgemeester Dion Schneider van Maasgouw

Maasbracht - 5 januari 2023 - Op woensdag 3 januari jl. werd in het gemeentehuis van de gemeente Maasgouw in Maasbracht de Nieuwsjaarsreceptie gehouden. Tijdens deze bijeenkomst hield burgemeester Dion Schneider zijn eerste Nieuwjaarstoespraak. Hieronder de integrale tekst van deze toespraak:

img

"Laat ik beginnen met iedereen van harte welkom te heten. Fijn dat u er allemaal bent!
2023 was voor mij persoonlijk een fantastisch jaar. Bijna 7 maanden geleden mocht ik uw burgemeester worden en in september werd ik voor het eerst opa. Maar het moet vandaag zeker niet over mij gaan maar over onze prachtige gemeente Maasgouw.

We nemen afscheid van het afgelopen jaar dat zich kenmerkte door een landelijke verkiezingsuitslag die een ware politieke aardverschuiving veroorzaakte en een breuk in de coalitie binnen onze gemeente. Ik sta hier echter vol hoop en enthousiasme om met u het nieuwe jaar te verwelkomen, verbonden door onze gemeenschappelijke hoop, dromen en aspiraties.

Zoals u wellicht weet vond onze nieuwjaarsbijeenkomst in het verleden plaats in wisselende kernen en locaties van Maasgouw. Vanavond ontmoeten we elkaar hier in het gemeentehuis. De centrale plek in Maasgouw. Niet alleen omdat hier ons bestuurlijke centrum ligt maar het is vooral ook een centrale ontmoetingsplek voor u als inwoners en ondernemers.

Samen met u kijk ik terug en vooral ook vooruit naar het nieuwe jaar en wat het ons zou kunnen gaan opleveren.

Sinds mijn aantreden, afgelopen jaar in juli, heb ik kennis gemaakt met de interne organisatie, de diverse kernen van Maasgouw, inwoners, verenigingen, collega-bestuurders enzovoort. Daar heb ik een heel warm gevoel aan overgehouden. Wat me opviel was de enorme betrokkenheid van zowel collega’s en de hele gemeenschap in de kernen.

Ik heb het al eerder gezegd: voordat ik solliciteerde als burgemeester heb ik samen met Kerensa verschillende dagen doorgebracht met wandelen door heel Maasgouw. We waren echt blij verrast met alles wat we hebben gezien en ervaren. Het beeld van destijds is niet alleen bevestigd maar nog nadrukkelijker bij mij gaan leven. Maasgouw valt op en is een unieke gemeente wat betreft cultuurhistorie, natuur en het rijke verenigingsleven. We kijken er dan ook enorm naar uit om ook fysiek deel uit te gaan maken van de gemeenschap zodra we gaan verhuizen.

Het credo voor de toekomst is wat mij betreft om vooral samen met u te werken aan het behoud van al het prachtige wat er al is in onze gemeente en daarnaast te gaan bouwen aan toegevoegde waarde om in deze fantastische gemeente te wonen, te werken en te recreëren.  

De gemeenteraad heeft in de gestelde profielschets verschillende opdrachten voor de nieuwe burgemeester aangegeven. Een uitdaging die ik graag en met veel energie aan ga:

Maasgouw zou veel meer haar positie moeten pakken in de rol van verbinder in de regio. Hierdoor zou de samenwerking op sociaal, cultureel en economisch gebied een extra boost moeten krijgen. Het gezamenlijk oppakken van kansen leidt tot een hogere kans op het realiseren daarvan. Dit is in het belang van de regio maar zeker ook in het belang van Maasgouw. Dat geldt ook voor de grensoverschrijdende samenwerking. Bijvoorbeeld op het gebied van natuurontwikkeling maar ook op het gebied van veiligheid.

Om behendiger en robuuster deze positie te kunnen pakken moeten wij werken aan het “Merk Maasgouw”. Een positionering van het merk Maasgouw maakt het gemakkelijker om ingangen te forceren richting Maastricht en Den Haag. Maasgouw heeft een eigen smoelwerk en dat mogen we laten zien. De fantastische parels van onze gemeente, de individuele kernen, dragen het merk en kleuren onze gemeentelijke positionering.

De Parelketting van Midden-Limburg is een unieke verzameling van aantrekkelijke elementen binnen één gemeente, zowel voor bezoekers als inwoners. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik elke ochtend blij ben als ik in Maasbracht aankom en aan de slag mag gaan in zo’n mooie omgeving. Als je al je hele leven hier woont merk je wellicht wat minder op hoe fraai de kernen zijn en met hoeveel mooie natuur deze gemeente is omgeven.

De identiteit van de kernen mag dan ook zeker niet verloren gaan, integendeel, zoals gezegd, ze kleuren juist het merk Maasgouw. Vice versa werkt het precies zo. Het merk Maasgouw onderstreept juist deze identiteit omdat het de verzamelnaam is van al hetgeen hier te vinden is. 

De Maasplassen vormen hét voorbeeld van de verbinding tussen de verschillende kernen: het is de oase van schoonheid, een gebied van ongeëvenaarde natuurlijke pracht dat ons allen verbindt. Met zijn uitgestrekte wateren en schilderachtige oevers biedt het niet alleen adembenemende panorama's, maar ook een overvloed aan mogelijkheden. De Maasplassen zijn niet alleen een plek om te genieten van de natuur; ze bieden ook kansen voor recreatie, toerisme en duurzame ontwikkeling.

Naast het benutten van kansen is het van essentieel belang om het uitstekende woon- en leefklimaat vast te houden en verder te optimaliseren. Daarbij zijn veiligheid, een passend woningaanbod, aan de maat zijnde voorzieningen ten behoeve van een leefbare kern in combinatie met een vitale regionale economie van levensbelang.

Samen maken we Maasgouw is het motto van de gemeentelijke strategische visie. Ik zie de gemeente als een gesprekspartner die de samenwerking aan gaat met andere overheden, bedrijven en onze inwoners. We moeten Samen de verbinding opzoeken om onze doelen te realiseren en Samen fouten maken en hiervan leren om zodoende samen te bouwen aan een nog mooier Maasgouw.

De betrokkenheid van onze inwoners en de input die ik de afgelopen maanden heb mogen ontvangen is zeer waardevol geweest. De term burgerparticipatie wordt veel gebruikt als het woord “samen” wordt uitgesproken. Deze term is niet slechts een woord, maar een belofte, een uitnodiging om actief deel te nemen aan het vormgeven van onze gemeenschap.

Echter, de uitvoering blijkt in de praktijk vele malen ingewikkelder dan het gezamenlijk onderstrepen van de noodzaak ervan. Ik ben diep onder de indruk geraakt van de betrokkenheid van de inwoners als het gaat om hun eigen kernen. Datzelfde geldt voor de betrokkenheid van onze ambtenaren, raadsleden en mijn collega collegeleden.

De basis is dan ook perfect om samen aan de slag te gaan. Om deze betrokkenheid om te zetten in resultaten moeten we wel gaan definiëren wat burgerparticipatie behelst.  

Het mag niet zo zijn dat een inspraakavond voldoende moet zijn om de belanghebbenden te hebben gehoord. Aan de andere kant kun je de burgers ook niet confronteren met de boodschap dat ze zelf maar met ideeën moeten komen en deze ook maar zelf moeten realiseren. Het is juist de samenwerking die tot resultaten zal leiden.

Een ding zal iedereen zich daarbij wel moeten realiseren. De uitkomst zal nooit iedereen tevreden stellen. Het gaat er uiteindelijk om het grootst mogelijke draagvlak te creëren en niet om individuele wensen te laten uitkomen. Het lijkt er soms op dat het niet eens zijn met een uitkomst voor sommigen een vrijbrief is om de ambtenaren, raadsleden en/of collegeleden vogelvrij te verklaren en hen uit te maken voor alles wat niet deugd.

Ik heb zojuist de betrokkenheid van deze mensen benadrukt en zal me dan ook voortdurend blijven verzetten tegen ongenuanceerde uitingen aan hun adres. Samenwerken betekent namelijk ook in staat zijn om het beste compromis te kunnen omarmen.

Burgerparticipatie gaat verder dan enkel het leveren van feedback of suggesties. Het draait om een actieve betrokkenheid bij het vormgeven van ons beleid, onze programma's en onze toekomst. Het is een uitnodiging aan eenieder van u om niet alleen deel uit te maken van onze gemeenschap, maar ook mede-eigenaar te worden van de ontwikkelingen die hier plaatsvinden. We hebben al stappen gezet door samen te werken, door te luisteren naar uw behoeften en door deze behoeften om te zetten in actie.

Maar ons streven naar een betere gemeenschap is een voortdurende reis. Laten we samen verder gaan op deze weg, met het besef dat iedere bijdrage, groot of klein, waarde toevoegt aan het weefsel van onze samenleving.

Dames en heren, ik geloof in de kracht van onze gemeenschap, in uw veerkracht en in uw vermogen om verandering teweeg te brengen. Niet als toeschouwers, maar als actieve deelnemers.

Laten we samen onze dromen voor Maasgouw omzetten in realiteit.

Tot slot wens ik u en uw naasten een gezond en fantastisch 2024 toe."

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl/inzetfoto gemeente Maasgouw
050124/HvL

Wellicht interessant