img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-1-2024 14:27

Extinction Rebellion gaat uit protest stoffen lozen in de Roer

Roermond - 10 januari 2024 - Op zaterdag 27 januari rond 12.30 uur zal Extinction Rebellion stoffen lozen in de Roer. Vanaf het station in Roermond lopen de deelnemers in optocht naar de lozingsplek. "Wij nemen hierin een voorbeeld aan Chemelot, die al sinds jaar en dag allerlei stoffen loost in onze Maas." Extinction Rebellion roept iedereen op om zich zich uit te spreken tegen de giflozingen van Chemelot in de Maas.

img

"Elk jaar loost Chemelot meer dan 14 ton microplastics en 661 verschillende chemische stoffen, waaronder zware metalen en vele honderden opkomende stoffen waarvan nog niet bekend is wat het effect is op mens en milieu. Een aantal kilometer verderop wordt ons drinkwater uit diezelfde rivier gehaald, waar deze stoffen er voor zover dat mogelijk is weer uitgefilterd moeten worden; de belastingbetaler draait dus op voor de kosten. Deze lozingen schaden de Nederlandse natuur, biodiversiteit en mariene ecosystemen, en zijn een gevaar voor de volksgezondheid.
 
Deze giflozingen worden toegestaan en gefaciliteerd door het Waterschap Limburg, die hiervoor een vergunning heeft verleend. De handhaving van deze vergunning is ook nog eens niet transparant en schiet schromelijk tekort.
En wat Chemelot kan, dat kunnen wij ook. Chemelot wordt geen strobreed in de weg gelegd, zij kunnen zonder enige belemmering lozen wat zij willen, dus we gaan ervan uit dat wij ook geen problemen zullen ondervinden wanneer wij stoffen gaan lozen in de Roer. Als we wel worden tegengehouden, verwachten wij dat er ook zal worden opgetreden tegen de lozingen van Chemelot in de Maas. Chemelot’s lozingen zijn immers schadelijk voor onze gezondheid.
 
Wij roepen iedereen op zich uit te spreken tegen de giflozingen van Chemelot in de Maas. Teken onze petitie, te vinden op petities.nl"  

100124/HvL 

Wellicht interessant