img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-1-2024 17:02

Vijf goede bespaartips voor ondernemers

15 januari 2024 - Dat het als ondernemer soms lastig is om de eindjes aan elkaar te knopen, weet iedereen die voor zichzelf werkt. Ieder jaar heeft zijn rustige periodes. En de kosten lopen ondertussen gewoon door. Sommige ondernemers kijken wekelijks met een bang hartje naar de energieprijzen, in de hoop dat ze niet weer zijn gestegen. Ben jij een van die ondernemers? Lees dan de tips in dit artikel. Er zal soms een investering voor nodig zijn, maar die haal je er dubbel en dwars uit.

img

Subsidie voor verduurzaming

Word je gek van de energierekening? Dan ben je niet de enige. Hoewel de prijzen niet meer op het niveau van een jaar geleden liggen, is gas en elektriciteit zeker niet goedkoop. Een manier om de kosten te drukken, is door in te zetten op verduurzaming, zoals zonnepanelen, warmtepompen en elektrificatie van processen. Hier zijn investeringen voor nodig, waar je mogelijk subsidie voor kunt krijgen. Je kunt een EIA-aanvraag doen, dit is de Energie Investeringsaftrek. Met deze subsidie ondersteunt de overheid bedrijven die inzetten op energiebesparing.

Investeer in je personeel

Niet alleen de energierekening zorgt soms voor hoofdpijn. Het tekort aan personeel is al lange tijd aan de gang. En gezien de vergrijzing zal het tij voorlopig niet worden gekeerd. Voor ondernemers is het lastig om aan goede mensen te komen. Niet alleen omdat ze schaars zijn, maar ook omdat je personeel zich wil blijven ontwikkelen. En dat gebeurt lang niet altijd binnen dezelfde organisatie. Je kunt ze wel zelf allerlei trainingen aanbieden, maar dit kost een hoop geld. Ook hier is een subsidie voor. Ondernemers kunnen de SLIM-regeling aanvragen. Deze regeling richt zich op scholing en een leven lang ontwikkelen binnen een bedrijf.

Meer thuis werken

De coronacrisis heeft niet alleen maar voor ellende gezorgd. Het thuiswerken is tijdens corona massaal gedaan. Nu de crisis al een tijd voorbij is, wordt er nog altijd thuis en hybride gewerkt.  Thuiswerken heeft nadelen, maar ook genoeg voordelen. De productiviteit is zeker niet minder, omdat werknemers niet worden afgeleid. Geen stress meer door de file en je werknemers zijn altijd op tijd. Voor jou betekent thuiswerken minder reiskosten, minder energiekosten en vrolijker personeel.

Een extra check bij vertrek

Rijd je na zonsondergang weleens over de snelweg? Dan moet je er bij bedrijventerreinen eens op letten hoeveel licht er nog brandt. Dat is echt niet alleen om inbrekers te weren. Vaak blijft het licht onnodig branden. Door hier extra op te letten, bespaar je een hoop. Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in slimme verlichting. Die investering gaat je op termijn een mooie besparing opleveren.

Extra isolatie

Weer een investering, maar wel een zeer goede. Een bedrijfspand is lastiger warm (of koel) te houden dan een woning. Door te investeren in extra isolatie hoef je de thermostaat minder hoog te zetten en hoeft in de zomer de airco niet of minder te blazen. Check even of er een subsidie beschikbaar is om je bedrijfspand te isoleren.

Foto: Pixabay-andreas160578

Wellicht interessant