img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-1-2024 11:01

Waarom je liever glasvezel internet hebt dan kabelinternet

19 januari 2024 - De nieuwste techniek op het gebied van internetverbindingen is glasvezel. Nog niet iedereen in Nederland kan daar gebruik van maken, omdat het netwerk nog wordt uitgerold, maar in de meeste gevallen is dat wel zo. Weet je niet zeker of dat voor jou ook geldt, dan kom je daarachter bij het online abonnementen voor glasvezel internet vergelijken, want dan is er voor jou simpelweg geen aanbod. Kun je wel overstappen over glasvezel internet, dan vraag je je misschien af waarom je dat zou doen. 

img

Het is een duidelijke stap omhoog vanaf DSL-internet, maar wat als je nu kabelinternet hebt? We bespreken waarom je liever glasvezel internet hebt dan kabelinternet.

Hoogste snelheden, ook voor uploaden

Het voornaamste verkooppunt van glasvezel internet is natuurlijk het feit dat er de hoogste snelheden mee te betalen zijn. Als je daar het abonnement voor neemt, kun je downloaden met 1 Gbps per seconde, wat in feite betekent dat wachten verleden tijd is. Maar uniek aan glasvezelinternet is dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Bij kabelinternet ligt deze snelheid een stuk lager. Je uploadsnelheid is relevant voor bijvoorbeeld het gebruik van clouddiensten, maar ook voor soepele online gaming.

Stabielere internetverbinding

Met kabelinternet is kwalitatief gezien niet zo veel mis, zeker als je het vergelijkt met DSL-internet dat notoir instabiel is. Dan kun je beter kabelinternet hebben, want dat is sneller en stabieler. Maar ook op het gebied van stabiliteit is glasvezel internet baas boven baas. De bandbreedte is zo ruim dat het bijna onmogelijk is voor het netwerk om overbelast te raken. Daardoor kun je er meer van op aan dat je vrijwel altijd een goed werkende internetverbinding hebt. 

Geen monopolie op het netwerk

Heb je je ooit afgevraagd waarom kabelinternet zo duur is? Dat heeft veel te maken met het feit dat er geen concurrentie is op het netwerk. Alleen de kabelbeheerder zelf biedt het aan. Daardoor heeft deze de vrije hand in het bepalen van prijzen, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Bij glasvezel internet is er wél concurrentie op het netwerk, waardoor aanbieders elkaar scherp houden. Dat resulteert in acceptabelere prijzen dan het geval is bij kabelinternet, zeker in de wetenschap wat je ervoor terugkrijgt.

Goede keuze voor de toekomst

Nogmaals, er is niet zoveel mis met kabelinternet. Maar het bestaat ook al lang. Men probeert wel zoveel mogelijk in de buurt te komen van glasvezel internet, maar dat gaat nooit volledig lukken. Glasvezel internet heeft daarentegen nog een lange toekomst voor zich en zal niet snel achterhaald zijn. Daarom is overstappen op glasvezel internet een goede keuze voor de toekomst, want dat betekent dat je qua internet voorlopig goed zit. Zeker met het oog op het toenemende aantal apparaten met internet en het groeiende dataverbruik.

Rest natuurlijk altijd de vraag of je überhaupt wel zin hebt om over te stappen van internetabonnement, want het is altijd toch weer een gedoe. Ten eerste moet je een passend abonnement vinden, en dan moet je nog de nieuwe apparatuur installeren en de oude terugsturen. Maar het is ook zo dat je als nieuwe klant vaak een mooie korting krijgt. Als je goedkoper uit kan zijn én beter internet kunt krijgen, waarom zou je dan niet tóch overstappen naar glasvezel internet als het kan?

Foto: Pixabay-Alexander Fox

 

Wellicht interessant