img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-1-2024 11:44

Informatiebijeenkomst over plannen bosherstel in Het Leudal

Roggel - 19 januari 2024 - Bosgroep Zuid Nederland herstelt de komende maanden bijna 400 hectare dennen- en eikenbos voor boseigenaren in Noord- en Midden-Limburg. Hiervan is 21 ha gelegen in natuurgebied Het Leudal en eigendom van verschillende particuliere eigenaren. Op zaterdagochtend 3 februari kunnen belangstellenden deelnemen aan een informatieve boswandeling in Het Leudal, vanuit Roggel. Aanmelden kan tot dinsdag 30 januari 12.00 uur.

img

Bosherstel is hard nodig, want het bos heeft het zwaar. De toegenomen droogte, klimaatverandering, verzuring, stikstofneerslag en keverplagen eisen hun tol. Bomen en bossen zijn daardoor vaak niet meer in optimale conditie. Met de geplande maatregelen maken we het bos weer vitaler en veerkrachtiger en daarmee toekomstbestendig.

Uit te voeren maatregelen 

Aanplant van nieuwe boomsoorten (‘rijk strooiselsoorten’)

De aanplant van rijkstrooiselsoorten in het bos zorgt voor een breder soortenpalet. Wanneer één of enkele boomsoorten last hebben van bijvoorbeeld droogte, vallen enkele bomen uit en blijft het bosklimaat behouden door de overige boomsoorten. Daarnaast ontbreekt op de arme zandgronden vaak een gedeelte van de mineralen, doordat zij naar diepere bodemlagen zijn uitgespoeld. Deze mineralen zijn echter van groot belang voor een gezond bos. Het blad van rijkstrooiselsoorten  verteert snel en draagt bij aan het verbeteren van de bodem.

Uitstrooien van steenmeel

We kunnen deze mineralenverhouding in de bossen ook herstellen door het uitstrooien van steenmeel. Steenmeel is fijngemalen gesteente dat langzaam (in circa 15 jaar) afbreekt en hierbij de ontbrekende mineralen aan de bodem toevoegt. Hierdoor herstellen bosbodem, bomen en biodiversiteit. 

Informatiebijeenkomst

Bent u nieuwsgierig naar het project en de maatregelen die worden genomen? Dan bent u van harte uitgenodigd om deel te nemen aan onze informatieve bijeenkomst in het bos. Tijdens een boswandeling wordt verteld over de achtergronden van het project, de maatregelen en de toekomst van het bos. Vanzelfsprekend is er veel ruimte om vragen te stellen. De bijeenkomst wordt afgesloten met koffie en vlaai.

Praktische informatie

wanneer - zaterdag 3 februari 2024, van 10.00 tot ca. 12.00 uur

waar - startlocatie is parkeerplaats Café Dennenoord, Op de bos 6, Roggel

aanmelden - aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk dinsdag 30 januari, 12.00 uur via de website natuurportaal.nl

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto: Leon van Lier|DeltaLimburg.nl  
190124/HvL

Wellicht interessant