img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-1-2024 13:31

Lezing over de Keulse Vastelaovendj in Maasbracht

Maasbracht - 22 januari 2024 - Op uitnodiging van Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden geeft Peter Roufs uit Echt op woensdag 31 januari een lezing over De Keulse Vastelaovendj. Carnaval in Keulen heeft een speciaal plekje in het hart van vele Limburgers. Op de ‘11de van de 11de ‘en met ‘Altweiberfasnacht’ rijden treinen en bussen vol Limburgers naar de miljoenenstad aan de Rijn. Iedereen is van harte welkom. Aanmelden is verplicht. 

img

Zittingen van de gardes ‘Rote en Blaue Funken’ en van de carnavalsvereniging  ‘Grosse Koln’ zijn razend populair. Deze Keulse organisaties hebben in de loop der jaren veel Limburgers in hun gelederen opgenomen. Peter Roufs is vele jaren naar Keulen getrokken om daar de carnaval mee te maken. Hij is als luitenant verbonden aan de zogenoemde “ Blaue Funken”; de op een na oudste carnavalsvereniging in Keulen en ruim 170 jaar oud.

Hij gaat in zijn lezing onder andere in op vragen als Waarom noemde men vroeger Keulen ‘het heilige Keulen'?. Waarom hebben ze in Keulen een 'Dreigestirn’ en wordt daarin de ‘Jungfrau’ door een man gespeeld en in de oorlog door een vrouw? Wat is het verschil tussen ‘Rote En Blaue Funken’? ‘Rosenmontag’, wat is dat? Zijn er overeenkomsten tussen de Keulse carnaval en de Brachter vastelaovendj?

Praktische informatie

wanneer - woensdag 31 januari 2024, aanvang 19.30 uur

waar - gemeenschapshuis Baekerhoes, Kerkstraat 1, Maasbracht

entree - gratis voor leden van de Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden, € 5,00 voor niet-leden

aanmelden - aanmelden is verplicht en kan bij Noud van der Zee. Telefonisch via 0475-464872 of per e-mail via noud1zee13@gmail.com

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden
220124/HvL

Wellicht interessant