img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-1-2024 12:20

Extinction Rebellion loosde stoffen in de Roer

Roermond - 28 januari 2024 - Op zaterdag 27 januari loosde Extinction Rebellion een stof in de Roer vanaf de Maria Theresia-brug en kleurde daarmee het water gifgroen. De geloosde stof betrof fluoresceïne, uiteraard een onschuldige, afbreekbare, en niet-schadelijke kleurstof. Met deze actie sprak Extinction Rebellion zich uit tegen de giflozingen van Chemelot in de Maas.

De demonstratie begon met een protestmars door het centrum en over de markt, naar de lozingsplek langs de Roer. Tijdens de mars werd er geflyerd om voorbijgangers te informeren over hoe Chemelot de Maas vervuilt. Op de lozingsplek werden een aantal speeches gehouden door sprekers van Extinction Rebellion, PvdD, en de lokale politiek. Hierna werd door een groep actievoerders de kleurstof fluoresceïne geloosd in de Roer, om deze fluorescerend groen te doen kleuren. De lozingen werden gedaan vanuit verschillende kanten: uit een bootje, vanaf de brug, en vanaf de kade.

Deze actie was een protest tegen de giflozingen van Chemelot in de Maas, en het Waterschap Limburg dat deze lozingen toestaat.

"Waar wij een niet-schadelijke maar wel zichtbare stof loosden, loost Chemelot al jaren grote hoeveelheden niet zichtbare maar wel zéér schadelijke stoffen, waaronder microplastics, zware metalen, en vele honderden opkomende stoffen in de Maas. Een aantal kilometer verderop halen drinkwaterbedrijven water uit diezelfde rivier, en moeten zijn voor zover dat mogelijk is die stoffen er weer uit filteren op kosten van de burger. Chemelot’s lozingen zijn volstrekt onverantwoordelijk, en het is bizar dat het Waterschap Limburg de financiële belangen van een vervuilend bedrijf boven de gezondheid van haar burgers verkiest. We hebben Roermond gekozen als locatie voor onze actie, omdat het kantoor van het Waterschap Limburg hier ligt; het waterschap moet de schadelijke lozingen van Chemelot verbieden. 

Wij begrijpen dat mensen mogelijk verontwaardigd over zijn over onze actie. Wij roepen iedereen op om de verontwaardiging ook te richten op de vele schadelijke stoffen die Chemelot al jaren in onze Maas loost en de vergunning van het Waterschap Limburg die dit toestaat."

Foto's: Extinction Rebellion
280124/HvL

Wellicht interessant