img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-2-2024 15:44

Ontstening van voortuinen in wijk Bosscher-ven Horn

Horn - 19 februari 2024 - In samenwerking met woningcorporatie Wonen Zuid start de gemeente Leudal een pilotproject voor de ontstening van voortuinen in de wijk Bosscher-ven in Horn. Op donderdag 22 februari nemen tien huurders deel aan dit groeninitiatief om hun voortuinen van stenen te ontdoen en te vergroenen.

img

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer versteende voortuinen in Leudal bijgekomen. Stenen in de tuinen in plaats van groen leveren grotere uitdagingen als het gaat om wateroverlast, hittebestendigheid en biodiversiteit. Met dit initiatief streven de gemeente Leudal en Wonen Zuid ernaar om deze trend om te keren en een bijdrage te leveren aan een groener en klimaatbestendiger Bosscher-ven.

Belangrijke stap

Wethouder Robert Martens: “Deze pilot is meer dan een eenvoudige vergroening van tuinen; het is een belangrijke stap in onze strijd tegen klimaatverandering. Door het ontstenen van voortuinen verminderen we wateroverlast, hittestress en dragen we bij aan een grotere biodiversiteit en een gezondere leefomgeving voor onze bewoners. De uitvoering van de ontstening wordt gedaan door mensen van het Mens Ontwikkel Bedrijf (MOB), die op deze manier tevens een waardevolle bijdrage leveren aan het verduurzamen van onze gemeente.”

Bijdrage leveren

Bestuurder van Woningcorporatie Wonen Zuid: “Duurzaamheid en natuurinclusiviteit zijn belangrijke thema's die bijdragen aan het welzijn van onze huurders en de leefbaarheid van onze buurten en wijken. Daar investeren we graag in. Door onze samenwerking met de gemeente Leudal kunnen we dat extra kracht bij zetten.”

Voordelen

De pilot omvat het vervangen van grind en stenen door onderhoudsvriendelijke planten. Hiermee worden voordelen nagestreefd, zoals:

- Vermindering van wateroverlast en hittestress
- Toename van biodiversiteit
- Verbetering van de algehele levenskwaliteit van bewoners
- Bevordering van een nettere en aantrekkelijkere buurt

Toekomst

Robert Martens: “Als het aan het college van de gemeente Leudal ligt, is dit pas het begin van een reeks groene initiatieven die we, in samenwerking met partners zoals Wonen Zuid, naar de toekomst toe willen uitrollen.”

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto: Pixabay-ManfredRichter
190224/HvL
 

Wellicht interessant