img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-2-2024 16:03

Workshop 'Ondergronds gezwam' bij Bezoekerscentrum Leudal

Haelen - 20 februari 2024 - Op zondag 3 maart organiseert VELT Leudal bij Bezoekerscentrum Leudal in Haelen een workshop over onder andere het fantastische werk dat schimmels, bacteriën, protozoa, muizen, mollen, insecten, wormen, larven en al die andere beestjes voor ons doen. Met extra aandacht voor schimmels. De workshop wordt gegeven door Marc Siepman. Aanmelden is verplicht en vol = vol!

img

Schimmels verdienen veel meer aandacht dan ze nu krijgen. We worden ons steeds bewuster van de problemen die bij de teelt van eenjarigen horen, zoals erosie, uitspoeling van nitraten, biodiversiteitsverlies, holle calorieën, ziektes, plagen, droogtegevoeligheid, verslemping enzovoorts. Er is een wereldwijde beweging gaande om deze deels te vervangen door vaste gewassen. Schimmels spelen hier een doorslaggevende rol in.

De workshop begint met een spel, waarbij de deelnemers hun kennis samenvoegen om inzicht te krijgen in de bodem. Over successie, fotosynthese, het klimaat, water, enzymen, stikstof, fosfaat en alle andere voedingsstoffen – maar vooral over vertrouwen op complexiteit. Want hoe harder we werken en symptomen bestrijden, hoe slechter het met onze biosfeer gaat. Hoe meer we leren over het zelforganiserende vermogen van complexe systemen, hoe beter we durven los te laten. In plaats van de controle proberen te krijgen, wat onmogelijk is, proberen we onze invloed zo positief mogelijk te laten zijn.  

Praktische informatie

wanneer - zondag 3 maart 2024, van 10.00 tot 16.00 uur, inloop vanaf 9.40 uur

waar - Bezoekerscentrum Haelen, Roggelseweg 58, Haelen

deelname - € 20,00 voor VELT- leden, € 25,00 voor niet-leden

aanmelden - aanmelden is verplicht en kan via dit online formulier van VELT Leudal. De volgorde van aanmeldingen worden bepaald door de binnengekomen betalingen. Vol = vol. Je kunt het bedrag voor entree overmaken naar Regiobank bankrekeningnummer NL34 RBRB 8842 0595 44 t.n.v. Vereniging voor Ecologische Leef en Teeltwijze Afdeling Leudal o.v.v. van Workshop "Ondergronds gezwam", naam cursist en lidnummer Velt. 

extra informatie - de lunch is een potluck en dat betekent dat iedereen iets te eten meebrengt. Het zorgt voor een gevarieerde lunch die met elkaar gedeeld wordt. Graag zelf een bord en bestek meenemen! Koffie en thee € 2,50 ter plekke contant betalen. In de zaal komt een potje te staan waar je na afloop een extraatje voor Marc Sipeman in kan doen, voor wat je de workshop meer waard vindt.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto: Bezoekerscentrum Leudal (Marc Siepman)
200224/HvL

Wellicht interessant