img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-3-2024 11:45

Themawandeling - de machtige vrouwen van Thorn

Thorn - 13 maart 2024 - Op zondag 17 maart organiseert VVV Thorn een bijzondere themawandeling in het witte stadje Thorn. Meer dan achthonderd jaar werd dit kleine vorstendom geregeerd door adellijke dames. Laat je onderdompelen in de bijzondere geschiedenis en luister tijdens de wandeling naar de boeiende verhalen van de VVV-gids, die een levendig beeld geven van de vrouwelijke macht in Thorn.  

img

Stiftdames aan de macht

Meer dan achthonderd jaar was Thorn een zelfstandig staatje waar stiftdames onder het bewind van een vorstin-abdis de scepter zwaaiden. Vanaf de stichting van het stift was het duidelijk dat vrouwen een prominente rol speelden, waarbij ze hun eigen beslissingen namen en niet ondergeschikt waren aan anderen.

Intrigerende Verhalen van Vrouwelijke Macht

Tijdens de wandeling worden boeiende verhalen verteld die een levendig beeld geven van de vrouwelijke macht in Thorn. Ontdek hoe de dames een brief naar de paus stuurden waarin ze benadrukten dat ze zelf hun kleding kozen en hun eigen voedselvoorkeuren hadden, buiten de invloed van de kerk om. Terwijl je door Thorn wandelt, hoor je ook het fascinerende verhaal van de verkiezing van Maria Cunegonda tot nieuwe vorstin-abdis. Een strijd waarbij omkoping en dreigementen niet geschuwd werden in de race om de machtigste vrouw van het Land van Thorn te worden.

Praktische informatie

wanneer - zondag 17 maart 2024, aanvang 14.00 uur

waar - de wandeling start bij VVV Thorn, Wijngaard 14 in Thorn.

aanmelden - reserveren is verplicht en kan via de website webshophartvanlimburg.nl

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
120324/HvL

Wellicht interessant