img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-5-2019 09:00

Roel Rijks 'Ridder in de Orde van Oranje Nassau'

Heythuysen - Roel Rijks (34) is op 26 april 2019 in Den Haag tijdens de Lintjesregen 2019 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij werkt als ICT-er bij SG Sint Ursula Heythuysen. Wij zochten hem op bij St. Ursula op zijn eerste werkdag na de Meivakantie, dinsdag 7 mei 2019.  

De redenen waarom Roel Rijks deze hoge Koninklijke Onderscheiding heeft ontvangen:

-2003-heden   
Bestuurslid van en vrijwilliger bij Stichting Herdenkingsmonument Militairen. Betrokkene onderhoudt de website en verricht historisch onderzoek. Tevens organiseert hij sinds 2008 een jaarlijkse veteranendag –ook wel bekend als het scholenproject “een veteraan in de klas”- bij Scholengemeenschap St. Ursula. In 2016 was hij één van de initiators van een monument, dat recentelijk te Petten is onthuld, ter nagedachtenis aan een (tijdens WOII) daar in de buurt gecrashte bommenwerper met Tsjechische bemanning.

- 2008-heden   
Oprichter van het Onderscheidingen Forum voor onderzoek en discussie op nationaal en internationaal gebied.

- 2011-heden   
Lid en onderzoeker bij de Studiekring Ridderorden en Onderschei-dingen. Hij schreef diverse publicaties en heeft o.a. de verloren gewaande K. Mayhew gevonden en de gegevens aan de Kanselarij der Nederlandse Orden overhandigd. Dit had als resultaat dat Ridderschap van de heer Mayhew als het ware weer in eer hersteld werd.

- 2016-heden
Oprichter van het comité Ereschuld Onderscheidingen. Dit comité heeft als doel om families en veteranen te ondersteunen bij het aanvragen van (vaak postume) militaire onderscheidingen. Dit doet hij door het plegen van historisch onderzoek en met behulp van deze informatie opstellen van aanvragen.

Foto en video Fred Simons

Wellicht interessant