img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-3-2024 13:29

Alles over het aspergeseizoen!

28 maart 2024 - Het aspergeseizoen staat weer voor de deur: een periode waar veel mensen naar uitkijken. Niet alleen omdat asperges heerlijk smaken, maar ook vanwege hun rijke voedingswaarden en de veelzijdigheid in recepten. Ontdek in dit artikel alles wat je over het zogenaamde witte goud wil weten.   

img

Aspergetijd: Een kort maar krachtig seizoen

De aspergetijd loopt van april tot de traditionele einddatum op 24 juni, de feestdag van Sint Jan. Gedurende deze periode worden asperges volop gestoken, een proces dat nog veelal met de hand gebeurt om de delicate groenten niet te beschadigen. In ons eigen Limburg, waar de aspergeteelt geworteld is in de cultuur, kun je de oogst op zijn best ervaren.

De kleur en smaak van asperges

Asperges zijn er in verschillende kleuren: wit, groen en zelfs paars. De witte asperge, die in het donker groeit om geen chlorofyl (bladgroen) aan te maken, is in Limburg de populairste. De smaak van witte asperges is mild en licht zoet, wat ze perfect maakt voor veel verschillende gerechten. Groene asperges, die boven de grond groeien en wél chlorofyl aanmaken, hebben een iets grassigere smaak. Paarse asperges, zijn iets zoeter en nootachtiger dan hun witte en groene tegenhangers.

Recepten met asperges

In Limburg en ver daarbuiten worden asperges geroemd om hun veelzijdigheid in de keuken. Of je ze nu klassiek met ham en ei serveert, verwerkt in een romige soep of grilt voor een frisse salade; asperges bieden voor ieder wat wils. Recepten met asperges zijn vaak eenvoudig te bereiden en laten de unieke smaak van deze groente optimaal tot zijn recht komen. Naast hun heerlijke smaak, zijn asperges ook nog eens heel gezond. Ze zijn rijk aan vitaminen A, C, E, en K en bevatten ook foliumzuur, ijzer, koper, calcium, proteïnen en vezels. Daarbij zijn asperges laag in calorieën, waardoor ze een goed ingrediënt zijn voor iedereen die op zijn voedingsinname let.

Oogsten

De oogst van asperges is een arbeidsintensief proces dat veel zorg en precisie vereist. In Limburg zijn vele boeren en plukkers gespecialiseerd in het 'steken' van asperges. Dit moet op precies het juiste moment gebeuren om de optimale lengte en dikte te krijgen, evenals de beste smaak.

Proef, ervaar en geniet

Van de zorgvuldige oogst in de velden tot de veelzijdige bereidingen in de keuken; asperges zijn een belevenis. Als je de kans krijgt, bezoek dan zeker een van de vele aspergeboerderijen in Limburg tijdens het seizoen. Proef, ervaar en vergeet niet: het seizoen is kort, dus geniet ervan zolang het kan!

Wellicht interessant