img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-4-2024 11:28

Fietsbrug Stuw Linne regelmatig dicht wegens groot onderhoud aan de stuw

Linne - 8 april 2024 - Rijkswaterstaat laat grootschalig onderhoud uitvoeren aan stuw Linne. Dit heeft gevolgen voor het fietsverkeer, omdat de fietsbrug regelmatig dicht zal zijn. De eerste keer dat de fietsbrug dicht is, is van maandag 15 april tot en met zondag 28 april. In augustus en september zal de fietsbrug ook regelmatig gestremd zijn. Het fietsverkeer wordt dan omgeleid. Het totale onderhoud aan de stuw wordt over drie jaar verdeeld - 2024, 2025 en 2026 - en uitgevoerd van april tot oktober.

Onderhoud aan het stoney deel

Het onderhoud vindt plaats aan het zogenoemde stoney gedeelte van de stuw. Dat is het hogere deel van de stuw, met de betonnen pijlers. Tussen de pijlers hangen stalen schuiven. Aan de bovenkant van het stoney gedeelte loopt een stalen vakwerkbrug. Hierin zit het mechanisme verwerkt waarmee de schuiven kunnen worden ingesteld. Dit gebeurt vanuit de bediencentrale in Maasbracht.

Werkzaamheden 

De vakwerkbrug over het stoney gedeelte wordt eruit gehaald en naar een andere locatie gebracht. Daar wordt de brug geverfd. Ook worden de schuiven vervangen waarmee de afvoer van water wordt geregeld. Daarnaast wordt een nieuwe aandrijving aangebracht. Om de werkzaamheden uit te voeren, wordt de stuwopening drooggezet. In de drooggezette kuip worden betonreparaties uitgevoerd.

Planning en hinder

Tijdens de werkzaamheden, zoals het uithijsen en daarna weer terugplaatsen van de vakwerkbrug, wordt de fietsbrug gestremd voor fietsers. 

  • In week 16 (maandag 15 april) wordt de brug eruit gehesen. De fietsbrug is dan gestremd tot het begin van week 18 (29 april). 
  • In week 34 (maandag 19 augustus) is de brug ook afgesloten in verband met hijswerkzaamheden. De brug gaat er dan fysiek niet uit.
  • In week 38 (maandag 16 september) gaat de brug er fysiek uit. Hij wordt aan het einde van die week weer teruggeplaatst.

Tijdens de periodes dat de fietsbrug weg of gestremd is wordt het fietsverkeer omgeleid.

Werkzaamheden in 2024, 2025 en 2026

We verdelen het totale onderhoud aan het stoney deel van de stuw over drie jaar. Ieder jaar werken we tijdens de laagwaterperiode, die ongeveer loopt van half april tot half oktober. 
Na afloop hebben we onder meer alle schuiven vervangen, de bedienbruggen (vakwerkbruggen) gerenoveerd en de aandrijflijn vervangen.

Einde levensduur stuwen

De zeven stuwen naderen het einde van hun levensduur. Daarom is groot onderhoud of mogelijk vervanging nodig. Rijkswaterstaat onderzoekt voor elke stuw welke aanpak geschikt is om deze weer vele jaren mee te kunnen laten gaan. De stuwen kunnen niet allemaal tegelijk worden aangepakt, dit gaat in fases.

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op de website van Rijkswaterstaat.

Foto's Pieter Cornelissen|DeltaLimburg.nl
080424/HvL

Wellicht interessant