img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-4-2024 10:00

Welke uitvaartverzekering past bij jou?

21 april 2024 - De kosten van een uitvaart kunnen tegenwoordig best hoog oplopen. Voor een gemiddelde begrafenis ben je vaak een paar duizend euro’s kwijt. Dan heb je nog niets speciaals. Ongeacht je leeftijd, het idee om je nabestaanden op te zadelen met zulke hoge kosten is niet fijn. Daarom is het belangrijk om na te denken over een uitvaartverzekering. Er zijn namelijk nogal wat mogelijkheden als je een uitvaartverzekering wilt afsluiten. In dit artikel verhelderen we deze soorten verzekeringen. 

img

Wat je moet weten over uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering kun je zien als een financiële buffer die de kosten van jouw uitvaart dekt. Zo ontlast je je nabestaanden op een emotioneel moeilijk moment én voorkom je dat ze onverwachts hoge kosten moeten dragen. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Hieronder lees je de belangrijkste verzekeringsvormen:

 • Naturaverzekering: De uitvaartverzorger regelt alles volgens jouw wensen binnen een vooraf afgesproken budget. Je hebt minder zorgen en ontzorgt je nabestaanden.
 • Kapitaalverzekering: Je ontvangt een geldbedrag om de uitvaart te bekostigen. Je hebt zelf de regie en vrijheid in hoe je dit geld besteedt.
 • Combinatieverzekering: Een mix van kapitaal- en natura-uitvaartverzekering. Je hebt flexibiliteit én de zekerheid van een vast budget voor de uitvaart.

Waar let je op?

Lees altijd de polisvoorwaarden goed door voordat je een uitvaartverzekering afsluit. Zo weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Let ook op de onderstaande zaken:

 • Premie: Deze hangt af van je leeftijd, gezondheid, gewenste dekking en looptijd van de uitvaartverzekering.
 • Uitkering: Kan een vast bedrag zijn of een percentage van de verzekerde som.
 • Indexering: De uitkering kan jaarlijks worden verhoogd om de inflatie te compenseren.
 • Keuzevrijheid: Let bij natura uitvaartverzekeringen op de mate van keuzevrijheid die je hebt.
 • Eigen risico: Sommige verzekeringen hebben een eigen risico.

Ook je uitvaartverzekering vergelijken is erg belangrijk. Ook hierbij kun je letten op de bovenstaande punten. Probeer te achterhalen wat het betekent als bij een bepaalde uitvaartverzekering de premie lager is. Is de premie echt lager of wordt er minder gedekt. Ga niet zomaar voor de goedkoopste optie.

Bepaal je wensen en budget

Sta even stil bij je ideale uitvaart. Wil je begraven worden of gecremeerd? Wil je liever een sobere begrafenis of een uitgebreide? Een klassieke ceremonie of iets eigens? Catering voor familie en vrienden? Er is van alles mogelijk. Krijg je een beter beeld van de kosten door al je wensen in kaart te brengen.Maak bijvoorbeeld een wensenlijst met je ideale uitvaart en bespreek dit met je partner of familie. Zo voorkom je misverstanden en financiële verrassingen later. Het is belangrijk dat jouw uitvaart bij je past. Een gemiddelde uitvaart kost rond de €8.000,-, maar kan variëren van €3.000,- tot €15.000,- of meer. Heb je al spaargelden of andere middelen gereserveerd? Door je budget te bepalen, kun je gerichter zoeken naar een passende uitvaartverzekering.

Tips voor het kiezen van de juiste uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is een belangrijke keuze. Neem de tijd om te beslissen en vergelijk verschillende aanbieders. Ook je eigen leeftijd, gezondheid en gewenste dekking spelen een rol. Ben je jong en gezond, dan is een kapitaal uitvaartverzekering wellicht een goede optie. Ben je wat ouder of heb je een chronische aandoening, dan is een natura uitvaartverzekering wellicht verstandiger. Weet ook dat over het algemeen geldt: hoe jonger je bent, hoe goedkoper de uitvaartverzekering.

Stel kritische vragen

Ga in gesprek met je verzekeringsmaatschappij. Laat ze je alle voor- en nadelen benoemen van alle verschillende uitvaartverzekeringen die ze aanbieden. Vraag naar volledige uitlichting van de kosten, inclusief de premie, de uitkering, de dekking, en andere bijkomende kosten om rekening mee te houden. Stel ook vragen over alternatieve scenario’s, zoals:

Wat gebeurt er als:

 • de uitvaartkosten hoger zijn dan de uitkering van de verzekering?
 • ik mijn baan verlies en de premie niet meer kan betalen?
 • ik binnen de wachttijd overlijd?
 •  ik onverwachts ernstig ziek word en de premie niet meer kan betalen?
 •  de premie van mijn uitvaartverzekering stijgt?
 • de verzekeringsmaatschappij failliet gaat?
 • mijn uitvaartwensen veranderen?
 • ik naar het buitenland verhuis?
 • ik langdurig in een zorginstelling verblijf?
 • met de uitkering van mijn uitvaartverzekering als ik een erfenis ontvang?

Een uitvaartverzekering is een belangrijke keuze die je niet overhaast moet maken. Door je wensen in kaart te brengen, je budget te bepalen en op secure wijze de verschillende verzekeringen te vergelijken, vind je de perfecte uitvaartverzekering die past bij jouw behoeften.

Wellicht interessant