img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-4-2024 19:34

Bestrijding eikenprocessierups in Maasgouw van start

Maasgouw - 17 april 2024 - Het is voorjaar, de bladeren komen weer aan de bomen. En dan verschijnt ook snel de eikenprocessierups weer. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april komen de rupsen uit de eitjes. Dit jaar wordt in de gemeente Maasgouw op donderdag 18 april gestart met de bestrijding.

img

Monitoring

Door middel van monitoring wil de gemeente Maasgouw vaststellen of en hoeveel eipakketten van de eikenprocessierups aanwezig zijn. Dit gebeurt door een extern bedrijf tijdens de aanloopfase, de bestrijding en na afloop. De monitoring van de eipakketten vindt op verschillende locaties plaats om zo een compleet beeld te krijgen van de te verwachten overlast binnen onze gemeente. 

Bestrijding met trekker

Gemeente Maasgouw beheerst de eikenprocessierups door vroegtijdige bespuiting met een biologisch middel. Dit gebeurt met een eigen trekker waaraan een spuitinstallatie is bevestigd. De bespuiting moet in een kort tijdbestek worden uitgevoerd, want de rupsen komen tussen half april en begin mei uit de eitjes. Daarom vindt bestrijding plaats van 06.00 in de ochtend tot 21.00 in de avond. Als het nodig is, gebeurt dit ook in het weekend.

Vervolg proeven

De bestrijding van de eikenprocessierups is succesvol en wordt met een biologisch middel gedaan. Maar het heeft ook een groot nadeel: niet alleen eikenprocessenrupsen gaan dood, maar ook de andere rupsen die van het blad eten. En dat zijn er veel. De bestrijding heeft dus grote gevolgen voor tal van rupsen en daarmee ook voor vogels en vleermuizen. We kunnen daarom niet eeuwig doorgaan met spuiten. 

De laatste jaren wordt steeds nadrukkelijker ingezet op het herstel van de biodiversiteit in Maasgouw. De hoop is zo ook de natuurlijke vijanden van processierupsen (en ook bladluizen) te helpen, zodat er langzaam maar zeker steeds minder gespoten hoeft te worden. Dat gaat uiteraard niet in één keer. Daarom is de gemeente Maasgouw sinds 2021 gestart met enkele proeven waar niet gespoten wordt. Dit jaar wordt dit voortgezet op de volgende locaties:

  • Beegden - Moerstraat
  • Heel - Sluis Linne
  • Panheel - Op den Dries, Leerkeven, Heggerstraat
  • Stevensweert - Verlengde Oude Maasweg
  • Wessem - Meggelsveldweg

De ontwikkelingen worden hier heel nauwkeurig gevolgd. En mocht het toch nodig zijn, dan worden hier de processierupsen weggezogen. Dat is veel bewerkelijker dan spuiten, maar heeft verder geen negatieve effecten op andere diersoorten. Aan het eind van het jaar worden de proeven wederom geëvalueerd en beoordeeld.

Bestrijding 

Heeft u op uw eigen perceel te maken met besmette eikenbomen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Gemeente Maasgouw raadt sterk af om de rupsen zelf te bestrijden. U kunt het beste een deskundig bedrijf inschakelen. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u contact opnemen met Pieter Derix, medewerker cultuurtechniek. Hij is bereikbaar via het telefoonnummer 0475-852500.  

Foto: Pixabay
170424/HvL

 

Wellicht interessant