img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-5-2024 11:19

Vijf geheimen van succesvol dividendbeleggen

25 mei 2024 - Beleggen in dividend is een favoriete strategie voor veel beleggers, vooral oudere beleggers die een vast inkomen willen voor hun pensioen. De beste dividendaandelen betalen niet alleen solide dividenden, maar verhogen deze ook na verloop van tijd. Nu iedereen aan inflatie denkt, is het misschien een goed moment om te kijken naar dividendaandelen.

img

Aandelen die dividend uitkeren zijn over het algemeen stabieler en presteren beter dan groeiaandelen in perioden van hoge inflatie, hoge rentes en economische onzekerheid.

Inzicht in hoe dividend in aandelen werkt kan u helpen het meeste te halen uit dividendaandelen. Topbeleggers gebruiken verschillende trucs om de beste rendementen te behalen. Hier zijn vijf belangrijke tips voor succesvol dividendbeleggen.

Top tips voor beleggen in dividendaandelen

Deze vijf tips zullen u helpen bij wat u moet doen en wat u moet vermijden. Bij beleggen is het vermijden van fouten net zo belangrijk als het nemen van slimme beslissingen.

1. Zoek duurzame dividenden

Om verliezen te voorkomen, moet je je richten op het vinden van duurzame dividenden. De legendarische belegger Warren Buffett benadrukt dat je geen geld mag verliezen, en dit principe is van vitaal belang bij dividendbeleggen. Kies bedrijven die hun dividenduitkeringen zelfs in moeilijke tijden kunnen handhaven.

Waarom is dit belangrijk? Als beleggers denken dat het dividend van een bedrijf niet houdbaar is, zullen ze het aandeel verkopen, waardoor de prijs daalt. Als het bedrijf vervolgens het dividend verlaagt, kunnen de aandelen nog verder dalen omdat beleggers vluchten. Grote beleggers, zoals beleggingsfondsen, zouden hun aandelen helemaal kunnen verkopen.

Een snelle manier om de duurzaamheid van een dividend te controleren is door te kijken welk percentage van de winst van het bedrijf naar dividenden gaat. Bedrijven die minder dan 50% van hun winst aan dividend uitkeren, hebben meer kans om economische neergang te doorstaan zonder hun uitbetalingen te verlagen.

2. Herinvesteer uw dividenden

Contante uitbetalingen krijgen van je aandelen is geweldig, maar het herinvesteren van deze dividenden kan de groei van je portefeuille aanzienlijk stimuleren door compounding.

Sinds de jaren 1930 kan meer dan 40% van het rendement van de S&P 500 worden toegeschreven aan dividendinkomsten. Dividenden spelen een cruciale rol wanneer het marktrendement laag is. Dividendinkomsten helpen de volatiliteit van aandelenkoersen op te vangen, waardoor de totale portefeuille minder volatiel wordt.

Veel makelaars bieden automatische herbelegging van dividenden, inclusief fractionele aandelen, zodat u al uw geld onmiddellijk aan het werk kunt zetten. Dit creëert een opwaartse spiraal waarbij uw rijkdom toeneemt bij elke uitbetaling.

3. Vermijd de hoogste rendementen

Aandelen met een hoog rendement kunnen verleidelijk zijn, maar brengen vaak aanzienlijke risico's met zich mee. Hoge rendementen kunnen een signaal zijn dat de markt geen vertrouwen heeft in de duurzaamheid van het dividend, wat leidt tot lagere aandelenkoersen.

Het kopen van de hoogste rendementen kan schadelijk zijn, omdat deze rendementen vaak tijdelijk zijn en eenmalige uitkeringen kunnen bevatten. Deze aandelen kunnen ook erg volatiel zijn.

Tenzij je een expert bent in het analyseren van beleggingen, is het verstandig om de hoogst renderende aandelen te vermijden. De potentiële verliezen kunnen opwegen tegen de aantrekkingskracht van hoge rendementen.

4. Kijk naar dividendgroei

Veel beleggers richten zich op hoge huidige rendementen zonder rekening te houden met het potentieel voor dividendverhogingen op de lange termijn. Groeiende dividenden helpen stijgende kosten tegen te gaan, wat cruciaal is voor langetermijnbeleggingen.

Vergeet de inflatie niet! Een goede dividendportefeuille moet gelijke tred houden met de gemiddelde jaarlijkse stijging van de kosten van goederen.

Om het potentieel van een bedrijf voor dividendgroei te meten, kijk je naar:

  1. Dividend Payout Ratio: Lagere ratio's suggereren meer ruimte voor groei.

  2. Groeipercentage dividend: Voorgaande verhogingen kunnen aangeven of het management vastbesloten is om het dividend te verhogen.

  3. Groei van de winst:Bedrijven met stijgende winsten kunnen waarschijnlijk hun dividend verhogen.

5. Kopen en houden voor de lange termijn

Beleggen op lange termijn is de sleutel tot het opbouwen van een sterke dividendportefeuille. Dit betekent dat je betrouwbare dividendbetalers moet vinden en ze moet vasthouden ondanks de ups en downs van de markt.

Denk aan Warren Buffett's investering in Coca-Cola. Berkshire Hathaway kocht tientallen jaren geleden 400 miljoen aandelen voor ongeveer $1,3 miljard. Vandaag de dag zijn die aandelen ongeveer $22,4 miljard waard en verdient Berkshire jaarlijks meer dan $700 miljoen aan dividenden van Coca-Cola. Dit toont de kracht van dividendbeleggen op lange termijn.

Conclusie

Beleggen in dividend lijkt misschien conservatief, maar het kan een stabiele en lucratieve strategie zijn. Door deze vijf tips te volgen, kunt u uw strategie voor dividendbeleggen verbeteren en succes op lange termijn garanderen. Denk altijd aan de lange termijn en blijf gefocust op uw beleggingsdoelen.

 

 

Wellicht interessant