img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-9-2024 08:45

Hoe ziet een dag als wmo consulent eruit?

17 september 2024 - Loop jij al een tijdje met het idee om te solliciteren op een vacature als wmo consulent en wil je graag weten hoe een werkdag er nu eigenlijk uitziet? Dan zijn wij er om je dit te vertellen. Uiteraard is iedere dag anders, maar zijn de meeste taken die je uitvoert in de basis wel hetzelfde. Dus ga jij online op zoek naar leuke zorg vacatures Friesland als WMO consulent, dan vertellen wij je hoe je dagen er ongeveer uit komen te zien.

Hoe ziet een dag als wmo consulent eruit?

 Als wmo consulent is geen dag hetzelfde. Jouw dag begint meestal met het doornemen van e-mails en het plannen van je afspraken voor die dag. Vervolgens ga je op pad om cliënten te bezoeken en hun behoeften in kaart te brengen. Je voert gesprekken, luistert naar hun verhalen en kijkt samen met hen hoe je de beste ondersteuning kunt bieden.

Het belang van empathie

Wanneer je als wmo consulent aan het werk bent, is het belangrijk om een empathische houding aan te nemen. Je komt vaak in contact met mensen die kwetsbaar zijn en moeite hebben om de juiste hulp en ondersteuning te vinden. Door goed te luisteren en je in te leven in hun situatie, kun je hen beter van dienst zijn. De kans dat ze namelijk al maanden en soms jaren bezig zijn met de gemeente en allerlei andere instanties om iets voor elkaar te krijgen, is vrij groot. Aan jou dus de taak om dit allemaal in goede banen te leiden en zorgen dat het voor alle partijen goed uitpakt. Een baan met uitdagingen kunnen we wel stellen. Lijkt jou dit wel wat en ben je nu al enthousiast? Bekijk dan eens online welke vacatures er voor werken in Gelderland binnen het zorgdomein allemaal zijn en wie weet heb jij straks wel de baan die je al zolang zocht.

Aanvragen en indicatiestelling

Een groot deel van je dag zal bestaan uit het afhandelen van aanvragen en het stellen van indicaties. Dit kan variëren van het regelen van huishoudelijke hulp tot het aanvragen van een rolstoel of andere medische voorzieningen. Hierbij werk je nauw samen met verschillende instanties en zorgverleners om ervoor te zorgen dat jouw cliënten de juiste ondersteuning krijgen. Om een voorbeeld te geven, is het aan jou om bijvoorbeeld te bepalen of iemand recht heeft op een traplift en dit moet jij vervolgens verdedigen bij zowel de gemeente als het om budget vanuit deze kas gaat en bij de verzekeraar. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit soms voor flinke uitdagingen kan zorgen. Aan de ene kant wil je de patiënt helpen, maar aan de andere kant ben je ook gebonden aan regels die gelden.

Administratieve taken

Naast het directe contact met cliënten, komen er ook de nodige administratieve taken bij het werk van een wmo consulent. Denk hierbij aan het bijhouden van dossiers, het schrijven van rapportages en het opstellen van ondersteuningsplannen. Deze taken vragen om nauwkeurigheid en oog voor detail.

Samenwerking en overleg

Een belangrijk en misschien wel het belangrijkste aspect van het werk als wmo consulent is de samenwerking met anderen binnen het sociale domein. Je zult regelmatig overleggen met collega's, zorginstellingen, gemeenteambtenaren en andere betrokkenen zoals verzekeraars om de juiste zorg en ondersteuning te kunnen bieden aan je cliënten.

Wellicht interessant