img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-10-2024 10:30

Terugkijken naar investituur van de Riidderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem

Roermond - 14 okrtober 2024 - Zaterdag 12 oktober 2024 werden in de Sint Christoffelkathedraal in Roermond 12 novieten opgenomen in de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem. Bisschop en grootprior van de orde Ron van den Hout van het Bisdom Roermond verrichtte de investituur van de nieuwe leden van de orde in een volle kathedraal. Kijk hier terug naar de live-uitzending die DeltaLimburg.nl maakte van de investituur.
 

Uitleg symboliek van het heraldisch wapen 

Het heraldisch wapen van de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem, dat u ziet aan het begin en het einde van de livestream bevat een aantal symbolen. Centraal in het wapen staat het vijfvoudige kruis, dat naar de vijf wonden van christus verwijst, in het rood, de kleur van het bloed. Boven de helm is een doornenkroon afgebeeld, die ook naar Christus’ lijden verwijst. De beide engelen verwijzen naar de engelen bij het lege graf, en daarmee naar ons geloof in de verrijzenis van Christus. Het motto “Deus lo vult” (God wil het) verwijst naar onze opdracht om Gods wil te volbrengen.

Wat betekent de opname van nieuwe leden in de orde?

De opname in de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem is ten diepste verbonden met ons doopsel. Toen zijn we met Christus bekleed door de onderdompeling in het water waaruit we zijn opgestegen als een nieuwe mens. Het doopkleed is teken van die transformatie. Jaarlijks gedenken we en vernieuwen we de beloften van onze doop in de Paasnacht wanneer we vieren dat het Graf leeg is en Christus zich als Levende getoond heeft aan zijn leerlingen.

De opname in de Orde kent vele symbolen waarvan het Ordekruis en de Mantel de voornaamste zijn. Het Orderkruis ontvangt de noviet bij de investituur; het wordt omgehangen als zichtbaar onderscheidingsteken voor leden van de Ridderlijke Orde.

De Mantels met daarop het rode Jeruzalemkruis worden tijdens de vigilieviering gezegend. Zij krijgen daarmee de betekenis van de belofte die de novieten de volgende dag zullen uitspreken. Voor alle leden van de orde is deze zegening een herinnering aan hun eigen belofte die zij destijds gedaan hebben bij hun eigen investituur. Deze belofte wordt jaarlijks tijdens een van de landelijke bijeenkomsten hernieuwd.

De gezegende Mantel is teken van onze toewijding om wachter van het lege Graf te zijn en verkondiger van de Levende Christus. Wanneer de novieten voor het eerst bekleed worden met de Mantel, is het niet allen een herinnering aan het doopkleed, maar worden zij nu op een nieuwe manier bekleed met de verrezen Christus. Het is een verdere groei van de leerling, de gedoopte christen. De Mantel is teken van de transformatie die ons geschonken wordt door de verrezen Heer zelf die ons roept tot deze toewijding.

De ridders ontvangen een witte mantel met daarop het rode Jeruzalemkruis en een baret waarop tevens het Jeruzalemkruis staat afgebeeld. De edelvrouwen ontvangen een zwarte mantel, verwijzend naar een oude gewoonte in het zwart gekleed te gaan bij een pauselijk bezoek. Ook deze mantel toont het Jeruzalemkruis. De edelvrouwen dragen tevens een sluier (mantilla) die doet denken aan de bruid die Christus is toegewijd. Het krukkenkruis met daaromheen vier kruizen, staat symbool voor de vijf wonden van Christus.

De bekleding met de Mantel gebeurt tijdens de investituur, voorafgaand aan de Eucharistie. In die viering wordt verkondigd dat de Levende Christus het lijden en de dood heeft overwonnen en zal terugkeren om de schepping te voltooien. In de viering van de Eucharistie ontvangen we die transformatie hetgeen bevestigd wordt door het ontvangen van de communie waarin de aanwezigheid van Christus Zelf besloten ligt. De Mantel bevestigt en verdiept deze roeping van ons als gedoopten. Tijdens onze bijeenkomsten hullen we ons in de Mantel tijdens een moment van stilte: het is immers een teken van gebed en bezinning.

De vieringen rondom de investituur onderstrepen die innerlijke transformatie. We mogen ons gezegend weten door de Vader zelf die ons roept tot navolging van Christus en die ons voortdurend zijn Heilige Geest zendt.

Hoofdcelebrant:
Dr. C. F. M. van den Hout, grootprior bisschop van Roermond

Concelebranten:
Z.H. Exc. mgr. J.W.M. Hendriks bisschop van Haarlem-Amsterdam
Z.H. Exc. mgr. A.H. van Luyn s.d.b. emeritus-bisschop van Rotterdam
Z.E. Heer A. De Graaf Woutering plebaan van de St. Christoffel kathedraal
Z.E. Heer N. van der Peet, pastoor van de parochie Sint Jan-Goede Herder te Laren
Z.E. Heer E. Buster, kapelaan parochie H. Willibrord te Waalre
en priester-ordeleden

Diakens:
cfrs. W.D.J. Kremer,
J.C.M. van Lieverloo

Zang en Muziek:
Koor: Het Groot Martinus Koor uit Weert o.l.v. Tim Giesbers
Orkest: Fanfare Bereden Wapens o.l.v. ritmeester Jos Zegers
Organist: Jean-Pierre Steijvers
Soliste: Ellen Valkenburg, sopraan.

Begeleiding cortège: Schutterij Sint Maternus Wijlre

Foto: Leon van Lier|DeltaLimburg.nl

 

Wellicht interessant