img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-11-2024 14:52

Aanrijding met overstekend wild, wat te doen?

28 november 2024 - In deze tijd van het jaar is de kans op een aanrijding met een wild dier groter. Een aanrijding met wild komt altijd onverwachts en is vaak niet te voorkomen. Automobilisten die te maken krijgen met een aanrijding met wilde dieren (grofwild zoals ree, wild zwijn of edelhert) weten vaak niet ze moeten handelen. De Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer zet op een rijtje hoe te handelen in zo'n situatie:  

Dieren kunnen zomaar de weg oversteken. U ziet een dier op de weg; uw eerste reflex is waarschijnlijk remmen of uitwijken. Toch zit er soms niks anders op dan door te rijden. Want ook in zo’n lastige situatie moet u rekening houden met uw eigen veiligheid en andere weggebruikers.

Als er plots een dier voor uw auto staat

Het is een natuurlijke reactie om het dier proberen te ontwijken. Maar dat is juist erg gevaarlijk. Het is beter om snelheid te minderen. Als u plotseling hard remt, hebben andere weggebruikers misschien niet genoeg tijd om hierop te reageren. Rem pas wanneer u weet dat er geen auto vlak achter u zit. Toeter om het dier te waarschuwen en geef het dier de ruimte om rustig over te steken. Springt er opeens een dier de weg op en bent u te laat om af te remmen? Dan is het beter om niet uit te wijken.

Na de aanrijding

Een aanrijding met wild komt altijd onverwachts en is vaak niet te voorkomen.

Wat te doen als u overstekend wild heeft aangereden: 

– Bel direct de politie: 0900-8844, het kan zijn dat er een gevaarlijke verkeerssituatie is ontstaan, indien nodig kunnen zij een dierenambulance inschakelen of de lokale faunabeheerder.

– Bel ook de politie als het dier niet op de plaats van de aanrijding is blijven liggen.

– Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven.

– Wacht de komst van de politie of faunabeheerder af.

Wat u zeker NIET moet doen:

– Rijd niet door, dat is strafbaar.

– Ga nooit achter het dier aan. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Een gewond dier kan onvoorspelbaar reageren. Zoek een veilige plek waar u kunt wachten totdat de politie of faunabeheerder komt. Trek een veiligheidshesje aan, zodat u goed zichtbaar bent.

– Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën, hebben weinig tot geen kans na revalidatie te overleven. De dierenambulance ontfermt zich wel over het klein wild wat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals dassen, vossen, marters en vogels.

– Neem aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Wet natuurbescherming staat dit niet toe. Het is dus strafbaar.

- Als het kan, kunt u foto’s maken. Deze foto’s kunnen uw verzekeraar helpen de schade goed te beoordelen.

Schade door aanrijding met wild

Schade aan uw auto door een aanrijding met wild is gedekt met de WA+ Beperkt Casco- en All Risk Autoverzekering. Het maakt niet uit om wat voor dier het gaat. De schade moet wel zijn ontstaan door een botsing met het dier zelf. Schade door botsing met wild heeft geen gevolgen voor uw schadevrije jaren.

Heeft u alleen een WA Autoverzekering? Dan bent u niet verzekerd voor een aanrijding met wild.

Moet u voor overstekend wild uitwijken en heeft u schade aan uw auto? Dat is alleen gedekt met de All Risk Autoverzekering. Ontstaat er schade aan andere weggebruikers of aan passagiers? Dat is wel gedekt met een WA Autoverzekering. Wanneer u schade veroorzaakt omdat u uitwijkt voor wild, dan heeft dit gevolgen voor uw schadevrije jaren.

Bron: Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer / Foto: Pixabay

 

Wellicht interessant