Limburg - 18 april 2025 - In Limburg duren enkele projecten helaas langer dan gepland. Dit betekent dat grootverbruikers van elektriciteit en de grotere producenten van wind- en zonnestroom in delen van de provincie een à twee jaar langer moeten wachten tot zij een nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen krijgen. De extra wachttijd verschilt per regio. TenneT en regionale netbeheerder Enexis informeren de klanten die dit betreft de komende weken over wat dit voor hen betekent.
"Dit is een harde boodschap voor ondernemers en instellingen die hierdoor langer moeten wachten. Ondanks goede samenwerking met de provincies en gemeenten hebben we te maken met tegenslagen zoals de vondst van beschermde diersoorten op plaatsen waar we een elektriciteitsstation willen bouwen en langere vergunningstrajecten dan voorzien", aldus TenneT.
Voor het aanpakken van de wachtlijsten in het noorden van Limburg is de uitbreiding van hoogspanningsstation Boxmeer randvoorwaardelijk. De opleverdatum van dit station verschuift van 2028 naar 2030 omdat de zoektocht naar beschikbare grond voor de uitbreiding langer duurt dan verwacht. Essentieel voor het aanpakken van netcongestie in Midden- en Zuid-Limburg is de bouw van een nieuw hoogspanningsstation in Graetheide en het verzwaren van de bovengrondse verbinding tussen Maasbracht en Graetheide. De planning voor de oplevering is hier verschoven van 2030 – 2032 naar 2031 – 2034. Oorzaak is de aanwezigheid van beschermde diersoorten en lange vergunningsprocedures.
Ondanks de wachtlijsten voor extra vermogen zijn er ook maatregelen die ondernemers en andere grootverbruikers van elektriciteit nu vaak al wel kunnen nemen om te verduurzamen of verder te groeien. Bijvoorbeeld door energiebesparende maatregelen te nemen of door het huidige elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar buiten de spitsuren op het elektriciteitsnet en opgewekte stroom zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken. Ook een aansluiting delen of gebruikmaken van nieuwe flexibele contractvormen kunnen helpen. Dit vraagt flexibiliteit van deze grootverbruikers, iets dat in het energiesysteem van de toekomst een must is.
Het werkpakket van TenneT is de afgelopen jaren exponentieel snel gegroeid. De komende jaren staan onverminderd in het teken van grootschalige investeringen om de energienetten klaar te maken voor de duurzame toekomst. TenneT voert de komende tien jaar 700 grote infrastructurele projecten uit. Het gaat om netuitbreidingen, vervangingsinvesteringen, nieuwe klantaansluitingen, aansluitingen van windparken op zee en worden de komende tien jaar meerdere nieuwe stroomsnelwegen (380.000 volt) gebouwd. Ook de regionale netbeheerders zoals Enexis werken op veel plaatsen aan de verzwaring en uitbreiding van het stroomnet.
Foto: © Pieter Cornelissen|DeltaLimburg.nl