Brachterbeek - 12 mei 2025 - Dinsdag 23 januari 1945 sneuvelden bij de strijd rond de Stationsweg, de Vlootbeek en het kruispunt Rijksweg te Maasbracht, vele militairen aan Britse en Duitse kant. Eén van hen was 2e Luitenant Jack Hutchings (no.3 Commando), die werd begraven aan de voorkant van de kerk van Brachterbeek, exact op de plek waar nu het Heilig Hartbeeld staat. Op zondag 18 mei zal daar voor hem een plaquette worden onthuld en ingezegend, in aanwezigheid van vijf familieleden uit het Verenigd Koninkrijk. Iedereen is van harte welkom.
Op dinsdag 23 januari 1945 sneuvelden bij de strijd rond de Stationsweg, de Vlootbeek en het kruispunt Rijksweg te Maasbracht, vele militairen aan Britse en Duitse kant. De daar gesneuvelde soldaten kregen een voorlopige begraafplaats op de Kloosterstraat, aan de linkerkant van de toenmalige lagere school.
Eén van de gesneuvelden, 2e Luitenant Jack Hutchings (no.3 Commando), werd begraven aan de voorkant van de kerk van Brachterbeek, exact op de plek waar nu het Heilig Hartbeeld staat. Jack kwam om het leven tijdens een patrouille in vijandelijk gebied op 23 januari 1945. Hij overleed nadat hij een scherf van een mortiergranaat in zijn hoofd kreeg.
Eind 1946, werden de 23 Britse militairen, die op de voorlopige begraafplaats aan de Kloosterstaat lagen, overgebracht naar de Britse begraafplaats in Nederweert. Het voorlopig graf van Hutchings bleef bestaan. Daarom schreef de burgemeester van Maasbracht op 4 maart 1947 een brief naar het ministerie van Oorlog, om hen attent te maken op deze “vergeten” militair. Na enige tijd werd Jack overgebracht naar het Britse oorlogskerkhof in Mook.
Familieleden van Hutchings, waren afgelopen januari aanwezig tijdens het Herdenkingsweekend. Ze bezochten toen voor de eerste keer de plek waar hun oom een tijdlang begraven was geweest. Na hun terugkeer in het Verenigd Koninkrijk kwam van de familie het verzoek om een herinneringsplaquette voor Jack aan te brengen bij de kerk van Brachterbeek. Het Kerkbestuur ging hiermee akkoord. De plaquette is inmiddels klaar en wordt, in aanwezigheid van een vijftal familieleden, plechtig onthuld en ingezegend op zondag 18 mei. Een erewacht, een doedelzakspeler, voertuigen uit de 2e WO en re-enactors zullen van de onthulling een officieel gebeuren maken.
Jack Hutchings werd geboren op 12 maart 1920 in de plaats Reading. Daar groeide hij op. Jack was erg sportief. Met name roeien was favoriet en dat ging hem goed af. Hij deed daardoor in 1939 zelfs mee bij de beroemde roeiwedstrijden van Henley. In datzelfde jaar ging hij in militaire dienst bij de Royal Welsh Fusiliers en meldde zich vervolgens aan bij de elitetroepen: de Commando’s. Als Commando, deed hij mee aan diverse raids. Dat waren verrassingsaanvallen op doelen in bezet Europa. In Sicilië werd hij door een explosie blind. Men bood hem daarom aan uit dienst te gaan, maar Jack kreeg zijn zicht weer terug en wilde persé terug naar zijn onderdeel.
Bij de geallieerde invasie op 6 juni 1944 in Normandië, landde hij op Sword beach, Maar na enige tijd werd no. 3 Commando teruggetrokken in verband met zware verliezen. In januari werd het onderdeel weer ingezet, als deel van het Britse Bevrijdingleger in Nederland. Zo kwam men vanuit Echt, op 23 januari 1945, aan in de omgeving van Maasbracht/Linne. Tijdens een patrouille in vijandelijk gebied, sneuvelde Hutchings. De avond tevoren schreef hij zijn (uiteindelijk) laatste brief aan zijn zus Joan, die we met toestemming van de familie mogen meelezen:
“Lieve Joan, het is elf uur 's avonds en ik schrijf dit bij het licht van een paar kleine olielampjes. Het leven is niet al te slecht en we zijn erin geslaagd om op de een of andere manier warm te blijven ondanks de sneeuw en kou. We hebben vandaag een kip gekookt en we hadden zelfs een beetje water om ons te wassen. Ik ben erg moe. Ik zou wel eens een hele nacht willen slapen. Kunnen jullie mij wat extra tabak sturen? Drank heb ik genoeg. We krijgen 1 fles whisky per week. Ik gebruik jouw fijne veldfles daarvoor en doe vaak whisky in mijn thee. We waren gisteren in een gezellige pub om te eten. Een mooi meisje, Simone, bediende ons. Ze zong na het eten volop mee met onze liedjes, Het is meelijwekkend om de vluchtelingen door de linies te zien stromen - ze zijn hongerig en bang en velen zijn gewond, maar ze worstelen zich terug naar hun huizen en duwen hun armzalige bezittingen op kruiwagens en handkarren vooruit. Gisteravond gaven we ons eten aan hen weg en God weet dat we zelf honger genoeg hadden. Vannacht slapen we warm, want we hebben vier dekens, wat uitzonderlijk is, en we slapen ook in onze kleren. Ik heb in mijn laarzen nu 2 paar sokken aan. Dat voelt goed. Hartelijke groeten en heel veel liefs voor iedereen!”
"Iedereen is hartelijk welkom om zondag 18 mei om 11 uur, aanwezig te zijn bij de onthulling van de plaquette voor Jack Hutchings en evt. een bloemetje te leggen. Het zal de familie goed doen!", aldus het Herdenkingscomité Brachterbeek/Maasbracht: Peter Roufs, René Smeets en Fokko Meering.
Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!
Foto's: © via Herdenkingscomité Brachterbeek/Maasbracht