img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-6-2019 03:10

Koninklijke Onderscheiding voor Gé Reinders

Roermond - Op vrijdag 14 juni 2019 heeft Gé Reinders aan het einde van het Anjerconcert in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Rianne Donders-De Leest. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gé Reinders is een zeer veelzijdige persoonlijkheid: muzikant, zanger, schrijver en ook maatschappelijk heeft hij zich verdienstelijk gemaakt. 

Gé Reinders is een bevlogen muzikant die kan terugkijken op een fantastische carrière. In mei 2019 werd hij benoemd tot 'Limburger van Verdienste' en zijn album ‘Oetblaze’ is recent genomineerd voor een Edison in de categorie wereldmuziek. Met zijn dialectmuziek heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van onze streektaal. Hij is een ware ambassadeur van Limburg, niet alleen van de streektaal, maar ook van de blaasmuziek. Met de theateroptredens met plaatselijke orkesten heeft hij een nieuw publiek voor de blaasmuziek weten te vinden.

Ook als schrijver is Gé Reinders op bijzondere wijze actief. Samen met zijn echtgenote schreef hij liedjes over de taalregels. Dit groeit uit tot een (online-) lesprogramma voor laaggeletterden onder de noemer ‘De Liedjeskast’. Het lesprogramma wordt in 2014 genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs.  

Naast het maken van muziek is Gé Reinders op zoek gegaan naar het verzwegen verzetsverleden van zijn moeder. Aan de hand van een geborduurd zakdoekje begon hij deze zoektocht. Hij schreef er in 2010 een boek over: 'Het zakdoekje'. Het boek is de aanleiding geweest voor meerderde liedjes op zijn CD ‘Helden’ (uitgebracht in 2011) en het gelijknamige theaterprogramma. 

Gé Reinders heeft zich ook maatschappelijk verdienstelijk gemaakt. Zo coacht hij nieuwe talenten, componeert hij liedjes voor onder meer het Alzheimer-onderzoekfonds Limburg en hij is ambassadeur bij de Health Foundation Limburg van het academisch ziekenhuis Maastricht.  

Het Anjerconcert wordt georganiseerd door de Provincie Limburg, de Stichting Limburgse Veteranendag en de gemeente Roermond als dank en waardering voor de inzet van de Limburgse Veteranen tijdens de vele vredesmissies. Het concert werd verzorgd door de Marinierskapel van de Koninklijke Marine, onder leiding van Renato Meli. Gé Reinders zong tijdens dit concert - samen met Suzan Seegers - enkele nummers met de Marinierskapel.  

Tags
Wellicht interessant