img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-6-2019 17:35

Zoek mee naar het vliegend hert

Stichting IKL-Limburg nodigt u om waarnemingen van vliegende herten - de grootste kever van Nederland - door te geven. IKL-Limburg spant zich in Limburg in voor de verbetering van de leefgebieden van deze kever. Om gericht maatregelen te kunnen treffen, is het van belang dat de stichting een goed beeld krijgt over waar de soort gezien wordt.  

img

Het vliegend hert is de grootste kever van Nederland, waarvan de mannetjes wel tot 8 centimeter lang kunnen worden. Het zijn met name deze mannetjes die tot de verbeelding spreken vanwege de grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. Het vrouwtje is minder opvallend en daardoor moeilijker als vliegend hert te herkennen.

Aan het leven van het vliegend hert zitten nog meer aspecten waardoor ondanks het formaat van de kever, de aanwezigheid toch niet bekend is. De levenswijze van de dieren maakt dat de soort maar ongeveer drie weken zichtbaar is, terwijl het jarenlang als larve onder de grond aanwezig is.   
 
Het vliegend hert komt in Limburg toch nog verspreid voor, in natuurgebieden en in tuinen. De lange ontwikkelingsduur en de afhankelijkheid van ondergronds dood (eiken)hout maakt dat de soort kwetsbaar is en zeldzaam is geworden. 

IKL-Limburg nodigt u uit vliegende herten die u in uw omgeving ziet door te geven. Vermeld daarbij de vindplaats, datum, het aantal dieren en het geslacht. Indien mogelijk met foto. U kunt uw waarnemingen mailen naar ikl@ikl-limburg.nl of sturen aan IKL, Susterderweg 31, 6118 CP in Nieuwstadt. 

Meer informatie over Stichting IKL-Limburg via deze link.

Foto: Rob Geraeds

Wellicht interessant