img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-7-2019 19:46

'Piet Vossenweg' voor verzetsman Piet Vossen

Heythuysen - De ‘Stichting Leudal 75 jaar bevrijd’ heeft een verzoek ingediend om in Haelen een straat naar de verzetsman Piet Vossen te noemen. Dit voor het gedeelte Speckerweg tussen de Professor Duboisweg en de toegangsweg naar de Spikkerhoeve aan de Speckerweg. Het College heeft het verzoek gehonoreerd en per 1 september 2019 gaat de nieuwe straatnaam 'Piet Vossenweg' in.  

Op en rond de Spikkerhoeve zullen ter nagedachtenis aan 75 jaar bevrijding van Leudal door de Stichting ‘Leudal 75 jaar bevrijd’,  10 openluchtvoorstellingen genaamd  ‘Vossen in de Spik’ worden georganiseerd. De openluchtvoorstellingen vinden plaats in de periode van 11 tot en met 22 september 2019.  

Centraal in deze voorstellingen staat de familie Vossen. Zij waren in de oorlog de bewoners van de Spikkerhoeve. De familie Vossen heeft tijdens de bezetting door de Duitsers een belangrijke rol gespeeld in de opvang van onderduikers en in het verzet. Vanuit de Spikkerhoeve werden geallieerde piloten, ontsnapte Franse krijgsgevangen en Joden verder geholpen. Moeder Vossen stond aan het hoofd van de illegale huishoudelijke bedrijvigheid. Een van de zonen, verzetsman Piet Vossen werd nabij de Spikkerhoeve tijdens een razzia op de vlucht voor de Duitsers doodgeschoten.

Als hommage aan de familie en de erven Vossen is het benoemen van een gedeelte van de Speckerweg als ‘Piet Vossenweg’ een passend eerbetoon.

Foto's: Leon van Lier (per 1 september 2019 wordt dit de 'Piet Vossenweg')

Wellicht interessant