img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-7-2019 08:15

Duizenden kippen dood door extreme hitte

Neer - In Neer zijn op donderdagmiddag 25 juli 2019 naar schatting vierduizend kippen gestorven door de extreme hitte. Temperaturen boven de 34 graden zijn voor kippen fataal en deze grens werd overschreden, ondanks pogingen van de eigenaar de temperatuur in de stallen onder controle te houden. Hij riep rond 14.40 uur de hulp van de brandweer in om te assisteren bij het koelen van de kippenstallen aan 'De Graven'. In totaal telt het bedrijf 140.000 vleeskuikens.

Door het inzetten van waterkanonnen op het dak, koelt de brandweer de daken en de gevels. Met succes, er sterven er geen kippen meer. De brandweer blijft standby totdat de buitentemperatuur gaat zakken. Dan kan de eigen koelinstallatie het weer overnemen, naar verwachting rond 21 uur.    

Bij aankomst van de brandweer was de gemiddelde temperatuur in de zeven stallen tussen de 34 en 36 graden.  

Volgens de eigenaar van het bedrijf werd de kritische grens van 34 graden op woensdag, een dag eerder, al bereikt en heeft hij de koeling nog zelf in de hand kunnen houden door nevelsralen voor luchtroosters te plaatsen.  

De vleeskuikens van ongeveer 6 weken oud, zijn verdeeld over zeven stallen van 1000 m2 en 2000 m2. In de drie grotere stallen bevinden zich 30.000 kippen per gebouw, in de kleinere ongeveer 12.000 per stal. 

Wellicht interessant