img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-8-2019 10:30

Kroedwistocht Maria Tenhemelopneming

Roermond - Op het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming - donderdag 15 augustus 2019 - vindt weer de bedevaart plaats langs een beproefde route van en naar de Kapel in 't Zand in Roermond. De tocht is ongeveer 18 km lang en onderweg wordt in de natuur de kroedwis geplukt. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om mee te wandelen.

img

In de tiende eeuw ontstond een vaste gewoonte om op 15 augustus een boeket van zeven (met de hand geplukte) kruiden en bloemen te zegenen. In Limburg de ‘kroedwis’ of ‘kroedwusj’ genoemd. Op vele plaatsen bestaat deze traditie nog steeds en worden de boeketten op of rond deze dag gezegend.

De samenstelling kan verschillen naar plaatselijk gebruik: naast twee soorten granen, zijn er twee soorten onheil-werende kruiden (bijvoorbeeld Alsem, Sint Janskruid) en twee soorten geneeskrachtige kruiden (witbloeiend duizendblad, boerenwormkruid, kamille, valeriaan) en een walnoottak (weert insecten en het schijnt dat de bliksem nooit inslaat in een notenboom). De ‘kroedwis’ krijgt een plaats in huis en vaak ook in de stal bij de dieren. Bij noodweer wordt een beetje van de kruidenbos op de kachel verbrand.

Start: Kapel in 't Zand, Roermond: 9.30 uur 
 
Eindpunt: Kruiswegpark (naast Kapel in 't Zand): rond 16 uur aldaar zegening van de Kroedwis.
 
Groot rustpunt: Wiro-, Plechelmus- en Otgerus-Basiliek, St.Odiliënberg met rond 12 uur lunchpauze in de naastgelegen Priorij Thabor. Voor koffie/thee bij zelf meegebrachte lunch wordt gezorgd.
 
Organisatie: Pelgrimspastoraat Kapel in 't Zand mede onder auspiciën van SPV (Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden, Wittem)
 
Opgave vooraf  is niet nodig  maar mag wel.
 
Vanaf station Roermond  is het 15 minuten wandelen naar Kapel in 't Zand. U kunt ook de bus nemen vanaf het station Roermond: Arriva lijn 61 - vertrek 9.03 uur.
 
Meer informatie? Bel dan met het Bedevaartpastoraat Kapel in 't Zand via 0475 - 31546.
 
Wie niet kan meewandelen is van harte welkom om zich om 12 uur aan te sluiten in de Basiliek voor de gebedsdienst en de koffie daarna in de naastgelegen priorij Thabor.
 
 
 
 

Wellicht interessant